Druženje s policajcima

U OŠ Stjepana Kefelje održana preventivna akcija “Poštujte naše znakove”

Djeca su po prvi put imala priliku osobno doživjeti što znači biti vozač automobila
Slika 5PU sisačko-moslavačka

U okviru Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, u organizaciji Službe prevencije Ravnateljstva policije, Policijske uprave sisačko-moslavačke i partnera, jučer su u Osnovnoj školi Stjepana Kefelje u Kutini održane aktivnosti iz preventivne akcije “Poštujte naše znakove”.

Tako je u prostorijama osnovne škole održan edukativni program za najmlađe uzraste, učenike od prvog do četvrtog razreda, a sve u sklopu preventivne akcije “Poštujte naše znakove”. U uvodnom dijelu programa, za oko 200-tinjak učenika održana je zanimljiva i hvalevrijedna interaktivna radionica pod nazivom “Koracima malim i sigurnim po velikom svijetu prometa”.

Potom je u izvedbi Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca održana edukativna predstava “Kata i Nino na putu do škole”. Kroz igru i zanimljive situacije učenicima od prvog do četvrtog razreda ukazano je na važnost pravilnog i sigurnog sudjelovanja u cestovnom prometu. Djeca se svakodnevno susreću s mnoštvom prometnih znakova, a u njihovom šarenilu ponekad je teško prepoznati i zapamtiti njihova značenja.

Po završetku edukativne predstave za učenike drugog i trećeg razreda pripremljen je mobilni poligon “Program prometne kulture za najmlađe” koji su proveli partneri Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa “JUMICAR”. Upravljajući samostalno specijaliziranim autićima djeca su se susrela s realnim poteškoćama iz perspektive vozača, a sve s ciljem da sagledaju sve potencijalne opasnosti koje vrebaju na pješake i druge sudionike prilikom sudjelovanja u prometu. Djeca su po prvi put imala priliku osobno doživjeti što znači biti vozač automobila, ali u kontroliranim uvjetima što im je bilo jako uzbudljivo.

Također u sklopu postavljenog mobilnog prometnog poligona, uspostavljena su i tri informativna punkta, odnosno radionice policijskih službenika za prevenciju Policijske uprave sisačko-moslavačke pod nazivom “Policajac-prijatelj pomagač”, radionica djelatnika Gradskog društva Crvenog križa Kutina pod nazivom “Mala škola prve pomoći” te radionica djelatnika Službe civilne zaštite Sisak s naglaskom na “Sigurnost i potres – Kako se ponašati, biti smiren i raditi ispravno”.

Učenicima koji su sudjelovali u preventivnim aktivnostima pripremljeni su prikladni promotivni materijali, tj. podijeljene su im dječje kišne reflektirajuće kabanice financirane sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Podršku ovom hvalevrijednom projektu ispred Grada Kutine dao je Robert Kolenc, pročelnik Ureda gradonačelnika Grada Kutine i predsjednik Vijeća za prevenciju Grada Kutine.

Događanja
Kutina