Svake godine nešto novo

U Kutini predstavljene ovogodišnje mjere za zapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Ove godine naglasak je na provođenju mjera zapošljavanja u zelenim i digitalnim djelatnostima te promociji mjera za zapošljavanje ranjivih skupina
20240222_110945.f0508621e6f1e329a172743c9bf9aadeGrad Kutina

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Kutina u Poduzetničkom inkubatoru Kutina jučer je predstavio mjere za zapošljavanje u 2024. godini.

– Zavod već duže vrijeme provodi ove mjere, međutim svake godine imamo nešto novo. Tako nam je ove godine naglasak na provođenje mjera zapošljavanja u zelenim i digitalnim djelatnostima te promocija mjera za zapošljavanje ranjivih skupina. Novost je upravo ta ranjiva, teško zapošljiva skupina, za koju poslodavci mogu dobiti 100 % iznos potpore. Kao i prošle godine nastavlja se potpora za Sisačko-moslavačku županiju koja više nije u 100 % iznosu, ali je još uvijek povoljnija u odnosu na redovne potpore i iznosi oko 75 % bruto 1 plaće za zaposlenika, najavila je predstojnica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Sonja Đozo Repić.

Mjere aktivne politike zapošljavanja detaljno je predstavila voditeljica Odjela za aktivne mjere politike zapošljavanja Anamarija Dudaš, dok je Vlatka Mihalke, voditeljica Odjela za rad s poslodavcima, informirala poduzetnike o novostima, među ostalim i o vaučerima HZZ-a.

– Grad Kutina uveliko pozdravlja ove mjere koje provodi HZZ, a riječ je o mjerama koje utječu i potiču na stvaranje novih radnih mjesta, a samim time i Grad Kutina nastoji biti partner u tako jednom projektu. Kroz proračun nizom aktivnosti Grad Kutina provodi mjere za održivost i razvoj gospodarstva tako da daje i dalje direktne potpore za novozaposlene osobe, za ulaganje u opremu i za ulaganje u turističku infrastrukturu. Ove godine osigurano je gotovo 100.000 eura za potpore za zapošljavanje, što za opremu i što za ulaganje u novu konkurentnost. Grad Kutina provodi i mjere kroz potporne institucije, prvenstveno kroz poduzetničku infrastrukturu, kroz poslovne zone gdje dajemo povlaštenu cijenu zemljišta, oslobađanje doprinosa i naknade za pokretanje investicije i, naravno, kroz potporne institucije kao što je Razvojna agencija Mrav koja pomaže dionicima lokalnog razvoja i gospodarstvenicima kako bi mogla povlačiti i adekvatna sredstva iz nacionalnih i europskih fondova, rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Kutine Hrvoje Krmelić.

Iz HZZ-a PU Kutina zadovoljni su s interesom za ove mjere u proteklom razdoblju, a prošle godine imali su tri puta više odobrenih zahtjeva, dijelom i zbog toga što su potpore bile u 100 % iznosu pa su to poslodavci iskoristili.

Među poslodavcima prisutnim na predstavljanju mjera bile je i Lejla Karažija iz tvrtke K&K Europrojekt koja je pozdravila mjere HZZ-a. Kako je istaknula, one poslodavcima olakšavaju isplatu bruto dohodaka čime im pomažu da budu konkurentniji na tržištu i zaposle dodatnu radnu snagu. Njihova tvrtka koristila je i poticaje Grada koji im je pomogao u kupnji hale putem subvencioniranja kamatnih stopa za tu investiciju.

Više informacija o mjerama aktivne politike zapošljavanja možete pronaći na mrežnim stranicama HZZ-a PU Kutina.

Aktualno
Kutina