Projekt od 1,4 milijuna eura

U Kuljanima se sanira klizište na Uni, gradi se i obaloutvrda duga 220 metara

Ovaj projekt preduvjet je Hrvatskim cestama za nadogradnju i obnovu jedine državne ceste koja vodi prema Dvoru
Kuljani: Celjak i Đuroković obišli radove na sanaciji klizišta na rijeci UniNikola Čutuk/PIXSELL

Župan Ivan Celjak sa suradnicima je obišao radove na sanaciji klizišta na rijeci Uni u mjestu Kuljani (Dvor) i izgradnji obaloutvrde u duljini od 220 metara.

– Nakon razornog potresa, tijekom 2021. godine primijećeni su odroni na lijevoj obali Une u mjestu Kuljani koji su se s vremenom proširili na duljinu oko 15 metara. Potrebno je učvrstiti obalu i Hrvatske vode trenutno grade obaloutvrdu duljine 220 metara. Nakon izgradnje utvrdit će se obala i osigurati sigurno prometovanje državnom cestom koja spaja Hrvatsku Kostajnicu i Dvor. Na ovaj način posebno će se osigurati i sigurnost za stanovnike koji žive doslovno preko puta ceste u mjestu Kuljani, rekao je župan Celjak.

Ovaj projekt vrijedan 1,4 milijuna eura financiran je iz Fonda solidarnosti te je preduvjet Hrvatskim cestama za nadogradnju i obnovu jedine državne ceste koja vodi prema Dvoru.

Kako bi se spriječilo dodatno urušavanje lijeve obale uslijed stalnih naknadnih potresa, jakih oborina i erozijskog djelovanja visokih voda rijeke Une u naselju Kuljani, Hrvatske vode izradile su projekt i krenule u stabilizaciju obale i obalnog pojasa.

– Obala ne bi izdržala jer imamo veliku visinsku razliku prema rijeci Uni i prije ili kasnije ovo klizište bi se dodatno aktiviralo i jedina državna cesta prema Dvoru doslovno bi završila u Uni, a i s mogućnošću da lokalne kuće stradaju. Stoga gradimo obaloutvrdu koja mora biti od kamenog materijala. Ovdje će se ugraditi oko 22 tisuće kubika kamena, jer je rijeka Una jako brza, u ovom dijelu se čak i podriva te moramo učiniti sve da se učvrsti i stabilizira cijeli obalni pojas kako bi kolege iz Hrvatskih cesta mogli nastaviti nadogradnju i konačno obnoviti cestu. Samo u zaštitu od štetnog djelovanja vode ulaže se 28 milijuna eura i vjerujem da će se sva sredstva iskoristiti do 30. lipnja, rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina zahvalio je županu i direktoru Hrvatskih voda što su odmah nakon potresa i pojave ovog klizišta reagirali i prijavili projekt na Fond solidarnosti.

– Kod velikih vodostaja rijeke Une državna cesta D47 bude potopljena na šest mjesta. Naročito je kritično u Kuljanima koji su dva puta godišnje odsječeni i od pravca Hrvatske Kostajnice i od pravca Dvora. Ovim radovima konačno ćemo dobiti mogućnost prometovanja cijelo vrijeme, rekao je načelnik Arbutina.

Ovo nije jedino gradilište na području županije koje se financira iz Fonda solidarnosti, a koje provode Hrvatske vode i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Ugovoreno je 15 gradilišta koja su sva aktivirana i na svim se tim mjestima užurbano radi.

Događanja
Dvor