Situacija pod kontrolom

U Hrvatskoj Kostajnici blago opadanje vodostaja

Vremenske prilike smiruju se danas i sutra
poplava hrvatska kostajnicaIgor Šoban/PIXSELL

I dalje traje borba s poplavama, no situacija je pod kontrolom, rekao je Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

Una je dosegnula 499 cm u Hrvatskoj Kostajnici, trenutno je u opadanju i opala je za 20-ak cm u odnosu na ponoć i najviši vodeni val, rekao je Novosel za Hrvatski radio. Vremenske prilike smiruju se danas i sutra, što će pogodovati da se situacija počne smirivati i na terenu, dodao je.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan rekao je da su na tom području vodostaji u blagom opadanju, ali ne i zaobilaznih voda te nastavljaju s radom.

– Nakon izvanrednih mjera nastalo je izvanredno stanje koje su visoki vodostaji uzrokovali, procjeđivanje kroz tlo i zaobilazne vode koje su došle u ulice, ali ono što smo uspješno odradili u samoj borbi je smanjivanje same razine vode u ulicama naspram vodostaja u rijeci Uni, rekao je Bišćan za Hrvatski radio. Cijelu noć ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava, Hrvatske vojske i podizvođača Hrvatskih voda radile su na dopunjavanju, to jest praćenja samog rada pumpi. Trenutačno imamo blago opadanje vodostaja, dodao je.

Možemo reći, istaknuo je Bišćan, “nije tendencija opadanja i ovih zaobilaznih voda, tako da nastavljamo s radom kako ne bi opet došlo do povećanja u samim ulicama, jer vidimo da obilne padaline uzrokuju laganim nakupljanjem, to jest procjeđivanjem i daljnji dotok vode, samo ne iz rijeke, nego iz okolnih brežuljaka ili viših terena”. Napomenuo je kako se nada da je najgore prošlo, ali, dodao je,” ovo je i dalje pola metra viši vodostaj od one situacije koju možemo nazvati izvanredne mjere, tako da je pred nama nekoliko dana borbi i održavanja jer pad je 1 cm”.

Ohrabruje da je pad vodostaja zabilježen i uzvodno kod Struge Banske i Dobretina, što znači da je prošao najviši vodni val, a stagnira i u nizvodnoj Hrvatskoj Dubici. Usporen je i porast vodostaja rijeke Save kod Jasenovca. Kod Crnca, nedaleko Siska, Sava raste u prosjeku jedan centimetar na sat. Međutim, na sisačkom području Sava ne prijeti poplavama, jer je voda puštena u retenciju Lonjsko polje.

Zbog visokog vodostaja još je dosta problema u prometu, pa je u prekidu promet iz Hrvatske Kostajnice prema Dvoru i prema Hrvatskoj Dubici na ŽC47. Također je promet obustavljen između Stankovca i Slane na glinskom području, Žažine i Male Gorice na petrinjskom, Matijevića i Donjeg Dobretina na dvorskom te Košutarice i Mlake na jasenovačkom području. Voda je preplavila i prometnice u naseljima Prekopa i Dvorišće na glinskom području.

 

Događanja
Hrvatska Kostajnica
Sisačko-moslavačka županija