Projekt vrijedan 3,4 milijuna eura

U Capragu započela obnova ambulante

Caprag će dobiti i Dom za starije osobe te šest novih višestambenih zgrada
smz_slika_2023-05-11_13-03-48-237

Sisačko-moslavačka županija nastavlja s ulaganjima u objekte koji se u koriste u sustavu zdravstva. Jedan od njih je ambulanta Doma zdravlja SMŽ u Capragu na kojoj su počeli radovi cjelovite obnove, a koje je danas obišao župan Ivan Celjak sa suradnicima.

– Vrijednost radova je oko 3,4 milijuna eura koji se financiraju iz sredstava Fonda solidarnosti. Na ovom objektu ojačavaju se temelji, torkretiraju se zidovi, izrađivat će se armirano-betonski stupovi, mijenja se cijela stolarija i krov, objekt ćemo urediti izvana i iznutra te ga i energetski obnoviti. Nakon završetka obnove bit će kvalitetniji uvjeti za medicinsko i nemedicinsko osoblje, a vjerujem da će biti zadovoljni i naši pacijenti koji koriste zdravstvene usluge u okviru primarne zdravstvene zaštite na području Capraga, istaknuo je župan Celjak.

Ravnateljica Doma zdravlja SMŽ Sanja Habek rekla je kako je zgrada ambulante u Capragu ostala u dobrom stanju nakon potresa.

– To je omogućilo da naše ordinacije, koje smo morali iseliti iz drugih dijelova grada Siska, preselimo ovdje. I prije toga, župan je uspio pronaći prostor za dio tih ordinacija u zgradi Komande u kojoj je Županija cijelo prizemlje dala na korištenje zdravstvenim ambulantama. Kada je počela obnova zgrade Komande morali smo iseliti te smo sve ordinacije preselili u ovu zgradu u Capragu. Trenutno je u ovoj zgradi 11 ordinacija obiteljske medicine, 4 pedijatra, 6 ambulanti dentalne medicine i 4 dentalna tehničara. Nakon završetka obnove imat ćemo odlične uvjete za rad u novim prostorima s novom i kvalitetnom opremom, rekla je Habek.

Odlukom Županijske skupštine sve ambulante smještene u Capragu oslobođene su obveze plaćanja zakupnine za korištenje prostora.

Sisačko-moslavačka županija, također provodi i druge značajne projekte na području Capraga o kojima je govorio župan Celjak.

– Za zgradu preko puta ambulante počela je izrada projektne dokumentacije u cilju proširenja kapaciteta Doma za starije osobe Sisak u kojem će biti smješteno oko 70 korisnika pa će i Caprag dobiti Dom za starije. Osim ova dva projekta u ovom dijelu grada, Vlada RH donijela je odluku i o gradnji 6 višestambenih zgrada na lokaciji bivšeg Doma za maloljetnike koje će koristiti naši sugrađani koji su ostali bez svojih domova u potresu. Nakon što prestane potreba za takvim korištenjem, zgrade će biti na raspolaganju Gradu Sisku, Sisačko-moslavačkoj županiji ili Republici Hrvatskoj i koristit će se za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji ili kao kadrovski stanovi. Sisačko-moslavačka županija, u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i resornim Ministarstvom, radi i na projektu izgradnje Majstorske škole koja će također biti na području Capraga. Osigurali smo sredstva putem Fonda za pravednu tranziciju. Očekujemo raspisivanje natječaja krajem ove ili početkom sljedeće godine te ćemo u dogledno vrijeme imati Majstorsku školu na području Capraga. Također krećemo i s izradom projektne dokumentacije za energetsku obnovu Industrijsko-obrtničke škole što uključuje energetsku obnovu sportske dvorane Brezovica, a ove godine promijenit ćemo parket u maloj dvorani te urediti parket u velikoj dvorani u Brezovici, zaključio je župan Celjak.

Događanja
Sisak