In memoriam

U 91. godini preminuo Ivan Janči Matijaš, dugogodišnji orguljaš iz Volodera

Počivao u miru Božjem
janci-v

U Voloderu je 10. travnja, u 91. godini preminuo dugogodišnji orguljaš Ivan Janči Matijaš iz Volodera. Naime, nakon što je dobio moždani udar 2017. stanje mu se pogoršalo te se povukao s mjesta orguljaša čiju je funkciju obavljao od 1950. kada je prvi put zasvirao u Voloderu na Uskrs. Međutim, Matijaš se uspio oporaviti, ali nije nastavio svirati.

U režiji mladog župljana Volodera Kristijana Jalšića o ovom je orguljašu snimljen i dokumentarni film „Janči“, a koji je premijerno prikazan 18. rujna prošle godine, na njegov 90. rođendan, koji je potom i prigodno proslavljen. Djelo je to koje prikazuje Jančijevu ljubav prema glazbi i Crkvi, a koju je unatoč bolesti 24. 10. 2021. iskazao sviranjem orgulja na nedjeljnoj misi po posljednji put.

Tom prigodom vlč. Marijan Štingl, upravitelj Župe Voloder, zahvalio je Matijašu za njegov rad i doprinos Župi.

– Kao što kaže psalmist: ‘Bogu svome pjevat ću i svirati dok mi traje dah’. Vjerujem da se upravo to prožimalo kroz Vaš život i ja Vam želim od srca zahvaliti na vašem trudu i angažmanu, istaknuo je tom prigodom vlč. Štingl.

– Muzika je meni uvijek ostajala. I kada je bilo najteže, muzika je bila najveći ljubitelj. Bez obzira na sve što se proživljavalo, kada sam došao za orgulje sve je to otpalo. (…) Bio sam tučen i bijen da se Crkve odričem, i orgulja, samo sam rekao: ‘Ja ne!’ – i to je bila moja zadnja riječ. Pucaj u mene, al’ ne odričem se onoga za što sam se rodio, priznao je tada Matijaš. Ta mu je odluka donijela titulu najstarijeg hrvatskog (ako ne i svjetskog) orguljaša.

Ivan Janči Matijaš financijski je pomogao izgraditi Pastoralni centar u Voloderu te je dobio nagradu Sisačke biskupije.

Događanja
Popovača