Situacija je ekstremna

Trut poručio iz poplavljene Kostajnice: Sustav zaštite od poplava nije zakazao

Sve snage sustava bore se kako bi pružile zaštitu od rekordno visokih razina padalina i bujičnih voda
damir trutSlaven Branislav Babić/PIXSELL

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je da sustav zaštite od poplava nije zakazao, da se sve snage sustava bore kako bi pružile zaštitu od rekordno visokih razina padalina i bujičnih voda.

– Bore se da zaštite ono što se zaštititi da jer ekstremna je situacija. Znači, bilježimo ne rekorde, nego nikad zabilježene razine vode i razine padalina u Republici Hrvatskoj, rekao je u izjavi novinarima u Hrvatskoj Kostajnici.

Koncentracija snaga je, naveo je, u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji te se nada da će sve što je preventivno poduzeto “biti dovoljno i da nas (voda) neće nigdje pobijediti”. Na terenu je dovoljno pripadnika svih službi, osigurana je i njihova rotacija, naveo je te rekao kako nitko u sustavu nije zakazao.

– Ne, sigurno da nije nitko zakazao, sve je napravljeno sukladno propisima, iskustvima, znanju i sposobnostima. Ne bilježimo ovakvu elementarnu nepogodu samo u Hrvatskoj nego i šire. Vidite da je to i u Bosni i Hercegovini, Italiji, Sloveniji. Ogromne su padaline. Više od 240, 270 litara na određenim područjima u 24 sata, što je ekstremna padalina. A voda je takav mediji da ona mora imati svoj put, da ona mora nekuda doći…, rekao je.

Nasipi na branjenim područjima uz rijeke svi “dobro stoje”, rekao je, a poplave su rezultat bujičnih voda “koje dolaze nekontrolirano sa svih strana i za koje jednostavno nema obrane”. Kao primjer naveo je nasipe i obrambene zidove koji su napravljeni prije 10,15 godina s visinom i do 15 posto većom od razine najviših voda koje su se u povijesti zabilježene na nekom području, a da su sada preniski.

Aktualno
Hrvatska Kostajnica