Poslijepotresna obnova

Traje obnova zgrade Županijske obrtničke komore u Sisku vrijedna 1,65 milijuna eura

Zgradu će nakon obnove uz Gospodarsku komoru koristiti Županija i Ministarstvo kulture
Sisak: Župan Celjak u obilasku radova na obnovi zgrade koja je kulturno dobroNikola Čutuk/PIXSELL

U tijeku je 1,65 milijuna eura vrijedna obnova zaštićene zgrade Županijske gospodarske komore u sisačkoj Kranjčevićevoj ulici, koja je za potresa pretrpjela velika oštećenja.

Zgrada je građena potkraj 19. stoljeća, ali nije zabilježen arhitekt i graditelj te reprezentativne uglovnice, više ambijentalne vrijednosti. Zahtjevni radovi konstruktivne i cjelovite obnove trebali bi biti završeni do kraja ove godine. Radove je obišao sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima, koji je rekao kako obnovu vrijednu 1,65 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU, posredstvom Ministarstva kulture, obavlja Sisačko-moslavačka županija.

– Već su ojačani temelji zgrade, pojačani su konstruktivni elementi u podrumu, drveno će krovište biti zamijenjeno metalnom konstrukcijom, a izvest će se i energetska obnova, rekao je Celjak. Spomenuo je da će se ustupanjem dijela prostora Županiji djelomično promijeniti i namjena zgrade, koju će uz Gospodarsku komoru koristiti Županija i Ministarstvo kulture.

Pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku Ivana Miletić Čakširan napomenula je da je riječ o jednom od 78 projekata na području Sisačko-moslavačke čiju obnovu financiranjem iz Fonda solidarnosti, provodi Ministarstvo kulture i medija u suradnji sa Sisačko- moslavačkom županijom. To je jedna od povijesnih zidanica u zoni A kulturno-povijesne cjeline grada Siska te će biti obnovljena u sklopu obnove i drugih susjednih objekata sredstvima Fonda solidarnosti. Zgrada je upisana u Registar kulturnih dobara RH.

Događanja
Sisak