Pametni termalni grad

Topusko jedinstven primjer korištenja geotermalne vode u Hrvatskoj

Održana je druga radionica vezana uz projekt "Topusko pametni termalni grad"
smz_image_2023-11-15_11-12-44-521

U Lječilištu Topusko održana je radionica projekta „Topusko pametni termalni grad – TopThermalCity“. Ovo je druga održana radionica vezana uz projekt „Topusko pametni termalni grad – TopThermalCity“, čiji je nositelj Lječilište Topusko, a projektni partneri društvo TOP-TERME d. o. o. i poduzeće EFLA s Islanda.

Radionici je nazočio sisačko-moslavački župan koji je tom prilikom poručio:

– Često se govori o grijanju na geotermalnu vodu, a u Republici Hrvatskoj u tijeku je istraživanje po gradovima i općinama o mogućnosti iskorištavanja ovoga resursa. Međutim, Topusko je poznato po svojim izvorima geotermalne vode, a ovim projektom ćemo proširiti toplovodnu mrežu te osigurati mogućnost da svako kućanstvo ima priključak na geotermalnu mrežu.

Cilj projekta je izrada tehničke dokumentacije za obnovu i proširenje toplovodne mreže, za korištenje geotermalne vode u energetske svrhe i obnovu bušotina s ciljem povećanja broja korisnika usluga daljinskog grijanja te veću energetsku iskorištenost geotermalne vode kao obnovljivog izvora energije.

Projekt je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. u iznosu od 604 000 eura, uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 421.485,80 eura bespovratnih sredstava u okviru programa „Energija i klimatske promjene“.

– Isto tako započeli smo određene procese i razgovore u Ministarstvu poljoprivrede u cilju pokretanja pilot projekta za stakleničku proizvodnju, jer namjeravamo kroz ovaj projekt dovesti geotermalnu vodu i do poduzetničke zone, čiji će jedan dio biti namijenjen stakleničkoj proizvodnji, izjavio je župan te dodao:

– Uz ovaj projekt vežu se i drugi projekti, između ostalog i projekt procijenjene vrijednosti od 27 milijuna eura za koji čekamo rezultate natječaja Ministarstva turizma. Ovim projektom osigurat ćemo dodatna potrebna sredstva za rekonstrukciju unutarnjeg bazena i wellnessa te dijela smještajnog kapaciteta s ciljem pozicioniranja Topuskog kao turističkog središta kontinentalne Hrvatske.

Na radionici se govorilo o važnosti geotermalne energije za lokalnu i regionalnu zajednicu, potencijalima i zakonodavstvu, a ravnatelj Lječilišta Topusko Domagoj Mosler s prisutnima je podijelio iskustva u korištenju geotermalne vode u gradu Topusko, kao jedinstvenom primjeru u Hrvatskoj gdje se na geotermalnu vodu grije cijeli kompleks Lječilišta, dio objekta javne namjene i dio stambenih objekata.

Događanja
Topusko