Stočarima ukinuto 190 vrsta plaćanja; godišnje uštede 17,2 milijuna kuna

DSC_3437

Ministarstvo poljoprivrede ukinulo je 190 administrativnih troškova domaćim stočarima, što će poljoprivrednicima u sektoru stočarstva donijeti godišnju uštedu od 17,2 milijuna kuna, objavilo je ministarstvo. U priopćenju se navodi da je ukinuto 190 vrsta plaćanja za različite usluge, koje od 1. travnja  pružaju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, poput kontrole proizvodnosti stoke, sredstava za označavanje stoke, izdavanje potvrda, marketinških oznaka i slično.

Ovlaštene veterinarske organizacije i dalje će provoditi registraciju i označavanje stoke, ali materijalni troškovi sredstava za označavanje i propisanih obrazaca od sada idu na teret Ministarstva poljoprivrede, dok posjednik snosi samo trošak usluge označavanja i registracije. Svi ti dokumenti, navodi se, i dalje su obvezni, ali njihovo izdavanje postaje besplatno za korisnike. To će poljoprivrednicima u sektoru stočarstva na godišnjoj razini donijeti uštedu od 17,2 milijuna kuna.

Tolušić: Rasteretili smo sve grane stočarske proizvodnje

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ističe da je Ministarstvo administrativno rasteretilo sve grane stočarske proizvodnje.

-Do sada su naši stočari plaćali izdavanje različitih potvrda i kontrola u provedbi uzgojnih programa u iznosima, koji se kreću od nekoliko kuna do nekoliko stotina kuna, a od sada država preuzima troškove sredstava za označavanje i kontrolu proizvodnosti u sektoru stočarstva- istaknuo je Tolušić.

Dodao je da je pokrenut niz mjera za oporavak ovdašnjeg stočarstva. Uz ostalo, osigurano je 195 milijuna kuna za nabavu i uzgoj rasplodnih junica te je otvoren pristup jeftinim zajmovima s kamatom od 0,1 posto za mljekarski sektor. Podsjetio je i da je smanjen PDV na stočnu hranu, a od ove godine i na žive životinje te svježe ili rashlađeno meso.

Stočarstvo i peradarstvo su prioritetni sektori i u Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske, a do sada je u okviru mjere 4 odobreno 350 milijuna kuna potpora za nova ulaganja i modernizaciju stočarskih gospodarstava, navodi se u priopćenju.

Nova mjera “Dobrobit životinja” osigurava nadstandard za domaće životinje

Lani je uvedena nova mjera “Dobrobit životinja”, gdje je hrvatskim stočarima na raspolaganju 150 milijuna kuna za osiguranje nadstandarda za mliječne krave, svinje, krmače i nazimice, a od ove godine i za ovce i koze. Zbog zaštite i dugoročnog očuvanja svih hrvatskih pasmina osnovana je i “Banka gena” domaćih životinja.

Isto tako, kaže se u priopćenju, donesen je i Zakon o uzgoju domaćih životinja, kojim se želi unaprijediti uzgoj domaćih životinja i stočarska proizvodnja u Hrvatskoj, a osigurano je dvostruko više novca za uzgojna udruženja, ukupno dva milijuna kuna.

Ističe se i da je proces administrativnog i financijskog rasterećenja poljoprivrednika započet nakon administrativnog spajanja različitih agencija iz sektora poljoprivrede s prvim danom ove godine.

Aktualno
Hrvatska
Politika