Primjer dobre prakse

Srednjoškolci posjetili ABS Sisak i upoznali se sa svijetom čelika

Učenici Bjelovarske i Sisačke tehničke škole posjetili su ABS Sisak, upoznali se s procesom proizvodnje čelika i uvjerili se u važnost koju ta sirovina predstavlja za svjetsku industriju

Jedan je od temeljnih zadataka politike održivog poslovanja kojom se tvrtka ABS Sisak vodi i briga o zajednici u kojoj djeluje. Među ostalim, ona podrazumijeva i usku suradnju s obrazovnim institucijama koje su prema svojoj prirodi potencijalni izvor budućih zaposlenika. Zato je jedan od ciljeva sisačke tvrtke predstaviti svoje društveno odgovorno poslovanje mladima i potaknuti ih na razmišljanje o pozitivnim mogućnostima koje im industrija čelika može pružiti u njihovom profesionalnom razvoju.

Pored kvalitetne suradnje s Metalurškim fakultetom, kojem su prije nekoliko mjeseci ustupili prostor unutar jedne od svojih obnovljenih zgrada, ABS Sisak sustavno surađuje s tehničkim školama iz Siska i Bjelovara. Redovitim ugošćivanjem njihovih učenika, sisačka tvrtka im nastoji pokazati kako teorijsko znanje koje usvajaju izgleda u praksi te koje su sve prednosti rada u njihovoj tvrtki. Na taj će način učenici dobiti cjelovitu sliku o industriji čelika, a netko od njih i pronaći motivaciju da svoj profesionalni put nastavi u ABS-u Sisak. Ovoga puta, sisačka je tvrtka ugostila učenike prvog i drugog razreda Tehničke škole Bjelovar te četvrti razred Tehničke škole Sisak.

Učenici i nastavnici Tehničke škole Bjelovar na uvodnom predavanju u ABS-u Sisak

Učenike je pri njihovom dolasku dočekao i uvodno pozdravio predsjednik Uprave ABS-a Sisak, Davor Šošić te kratkim izlaganjem upoznao s industrijom čelika i ulogom koju ABS Sisak u njoj predstavlja. „Naša vrata uvijek su otvorena za učenike i radostan sam kad vidim toliki interes za našom industrijom na licima mladih. Naime, u ABS-u Sisak iznimno nam je važno razbiti stereotipe o industriji čelika i upoznati buduće generacije tehničke struke kako se rad u našoj tvrtki temelji na tehnološkim inovacijama, sustavnoj modernizaciji proizvodnje i strogim kriterijima zaštite na radu. Nastojimo im objasniti koliko je zapravo industrija čelika važna, odnosno pojasniti kako brojne industrije koje u posljednje vrijeme privlače mladu radnu snagu, veliki dio svoje proizvodnje temelje upravo na čeliku“, naglasio je Šošić.

Predsjednik Uprave ABS-a Sisak, Davor Šošić uvodno je pozdravio učenike

Prije nego su krenuli u obilazak, zaposlenici ABS-a Sisak održali su učenicima kratko predavanje kojim su ih upoznali s ustrojem tvrtke, dijelovima proizvodnog pogona te proizvodnim procesima. Nakon toga, predstavljen im je koncept zaštite na radu i naglašena njegova važnost, odnosno kao prioritetna zadaća tvrtke istaknuta je sigurnost zaposlenika. Osim učenika, predavanjima su prisustvovali i njihovi nastavnici koji su uputili na važnost sinergije teorijskog i praktičnog znanja te naglasili kako su posjete ABS-u Sisak posebne upravo zato što se temelje na toj sinergiji. Posjete započinju ugodnom dobrodošlicom koja uključuje teorijska predavanja i nastavljaju se praktičnim obilaskom kojim se učenicima pruža cjelovita slika industrije kojoj će se jednoga dana možda pridružiti.

Učenici i nastavnici Tehničke škole Sisak na uvodnom predavanju u ABS-u Sisak

„Posjete učenika dio su naše dugoročne strategije razvoja ljudskih potencijala u ABS-u Sisak i uistinu nam je važno održavati dobre odnose te pružati podršku obrazovnim institucijama ovoga područja. Zadovoljstvo nam je otvoriti svoja vrata zainteresiranim učenicima i moram istaknuti kako nisu samo oni ti koji prilikom posjete uče. Naime, razgovarajući s njima otkrivamo njihova promišljanja o poslu, struci, radnim uvjetima i ciljevima te tako dobivamo jasniju sliku o pojmu ‘poželjnog poslodavca’ novih generacija, a za nas to predstavlja uistinu vrijedan izvor znanja“, poručio je Dorijan Crnković, rukovoditelj Odjela za ljudske potencijale u ABS-u Sisak.

Posjeta upravljačkoj sobi u proizvodnom pogonu čeličane

Prije upoznavanja proizvodnog pogona, učenici su posjetili Laboratorij za metalografska i mehanička ispitivanja te Laboratorij za kemijsku pripremu vode u kojima su se upoznali s procesima ispitivanja uzoraka proizvoda te održavanjem mreže za vode i plinove. Nakon toga su se zaputili prema čeličani, gdje su se prvo uvjerili koliko je zanimljivo raditi u upravljačkoj sobi te na koncu obišli proizvodni pogon, čime su zaokružili „čeličnu“ uspomenu koje će se zasigurno još dugo sjećati.

Učenici u proizvodnom pogonu čeličane

 

Sisak
Sponzorirani sadržaj