Mjesec hrvatske knjige

Slavica Moslavac u Popovači predstavila “Priče iz Kutine”

U Knjižnici i čitaonici Popovača sinoć je predstavljena nova knjiga poznate moslavačke etnologinje
naslovna-moslavac

U povodu Mjeseca hrvatske knjige, u Knjižnici i čitaonici Popovača sinoć je predstavljena nova knjiga poznate moslavačke etnologinje Slavice Moslavac – „Priče iz Kutine“.

Tom prigodom, okupljene je pozdravila i autoricu uvodno predstavila ravnateljica popovačke Knjižnice Ivana Vlašić. Kako je naglasila, iako je riječ o knjizi koja govori o mjestu, kraju, događanjima i ljudima 18., 19. i prve polovice 20. stoljeća, ovo djelo ipak započinje Popovačom. Konkretno, pričom o poznatoj mađarskom plemićkoj obitelji Erdödy, koja se pamti po građevinama, po poznatim dvorcima u Popovači, ali i današnjem Muzeju Moslavine te baroknoj crkvi Sv. Marije Snježne.

Autorica je pričala o povijesnom i gospodarskom razvoju Kutine, ali i o obrtnicima, političarima, kulturnjacima i sportašima. Uz autoricu, „Priče iz Kutine“ predstavile su ravnateljica Muzeja Moslavine Kutina Jasmina Uroda Kutlić te književnica, publicistkinja i novinarka Božica Brkan. Božica Brkan u ovoj je prigodi naglasila kako je autorica cijeli svoj životni vijek posvetila svom rodnom kraju, a ovo djelo rezultat je osmišljavanja novih veza i novih tema na koju su ju potaknula brojna prijašnja istraživanja.

U ime Grada i gradske Turističke zajednice Popovače autorici je čestitao predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec, ravnateljica NPB „dr. Ivan Barbot“ Marina Kovač, voditeljica Turističke zajednice Ksenija Tomac Špoljarić i gradski vijećnici. Promociju „Priče iz Kutine“ glazbeno su oplemenile „Rusalke“.

Događanja
Popovača