Sisak Fit

Sisak nastavlja sa sustavnim prikupljanjem podataka o tjelesnom razvoju djece

Kod vrtićke djece provjeravane su motoričke sposobnosti poput spretnosti, brzine, agilnosti i eksplozivne snage, zdravstvene karakteristike, držanje i tjelesni razvoj, motoričke sposobnosti povezane sa zdravljem
Sisak-Fit-01-1024×690

U gradskoj sportskoj dvorani Zeleni brijeg nastavljene su aktivnosti projekta Sisak Fit s kojim je Sisak, prvi u Hrvatskoj, krenuo u praćenje razvoja djece od vrtićke do mladalačke dobi.

Kod vrtićke djece provjeravane su motoričke sposobnosti poput spretnosti, brzine, agilnosti i eksplozivne snage, zdravstvene karakteristike, držanje i tjelesni razvoj, motoričke sposobnosti povezane sa zdravljem. Sve karakteristike procjenjuju kineziolozi i sisački eksperti s dugogodišnjim sportskim iskustvom, kineziolozi Udruge kineziologa Sisak, studenti Kineziološkog fakulteta iz Zagreba, a u radu im pomažu i odgojiteljice dječjih vrtića.

Aktivnosti projekta jučer je posjetila i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i njen zamjenik i predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Siska Marko Krička.

– Sigurna sam da će i ovaj projekt biti jedan od onih koji će se kao sisački know-how proširiti diljem Hrvatske, kao što je to bilo i uvođenje zdrave prehrane u vrtiće i škole, produženi boravak u svim školama kao i građanski odgoj. Drago mi je da su u pripremu, osim kineziologa, bili uključeni i odgojitelji i učitelji, a posebno što je već u prvoj godini uključeno čak 58% djece dječjih vrtića, što pokazuje odličnu potporu roditelja, kazala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Čak trideset antropoloških mjerenja po djetetu, koje će obaviti stručni tim kineziologa, liječnika, odgojitelja i učitelja, omogućit će prepoznavanje tjelesnih sklonosti djece za sport, njihove zdravstvene pokazatelje, orijentacijske vrijednosti, ali i praćenje tjelesnog razvoja djece. Podaci iz ovih mjerenja poslužit će kineziolozima i roditeljima za lakše usmjeravanje djece u sportove za koje imaju tjelesne predispozicije.

Djeci kod koje se otkriju manje zdravstvene teškoće poput pretilosti, ravnih stopala, krivog držanja, bit će kroz posebne programe omogućeni treninzi za popravak tih stanja koja dugoročno mogu uzrokovati teže tjelesne probleme.

Sisak
Sport