Prvi puta na području županije

Sisak domaćin konferencije Meeting G2 – Zemlja izlazećeg optimizma

Cilj konferencije je povezati poduzetnike iz RH i poduzetnike hrvatskog porijekla iz cijelog svijeta, posjetiteljima prikazati brojne atraktivne poslovne mogućnosti za ulaganja i posljedično pomoći otvaranju novih radnih mjesta, proizvodnih pogona i općenito rastu gospodarstva
DSC_0301-1536×1024Grad Petrinja

U Poduzetničkom inkubatoru Pisak u Sisku jučer je otvorena konferencija Meeting G2 – Zemlja izlazećeg optimizma.

Organizator je udruga Meeting G2 koja već osam godina kroz svoje konferencije poslovno povezuje domovinu i iseljeništvo. Sve dosadašnje konferencije organizator je održavao u Zagrebu. Ovu, 9. po redu, odlučili su održati u središtu Sisačko-moslavačke županije, a zašto je to tako pojasnio je Antun Krešimir Buterin, predsjednik udruge i organizator konferencije. Kako je kazao, Udruga Meeting G2 dio je obalne inicijative ONE CROATIA koja je nakon potresa u Zagrebu i Banovini okupila oko 30 hrvatskih udruga iz zemlje i svijeta, prikupila oko 420.000 USD i donirala prikupljena sredstva sisačkoj bolnici, Hitnoj pomoći, vatrogascima, inženjerima, Dječjem domu Vrbina itd.

– Međutim, mi iz Meetinga, kako smo uvijek bili vezani na biznis, shvatili smo da to neće biti dovoljno. Vidjeli ste svi koji ste sad došli do Siska – gradi se posvuda. Država je pokrenula veliku obnovu i zgrada i cesta, međutim bez radnih mjesta ljudi neće moći živjeti i počet će odlaziti kao što se dogodilo i poslije Domovinskog rata. Upravo smo zato tu, kazao je organizator te istaknuo kako je cilj konferencije povezati poduzetnike iz RH i poduzetnike hrvatskog porijekla iz cijelog svijeta, posjetiteljima prikazati brojne atraktivne poslovne mogućnosti za ulaganja i posljedično pomoći otvaranju novih radnih mjesta, proizvodnih pogona i općenito rastu gospodarstva.

Grad Petrinja jedan je od pokrovitelja konferencije, a na otvorenju je sudjelovao zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo. U svom je uvodnom govoru istaknuo kako je Grad Petrinja nakon potresa osjetio podršku jedinstvene hrvatske poslovne zajednice iz zemlje i dijaspore na čemu smo neizmjerno zahvalni. Pozvao je prisutne na suradnju i poručio kako smo kao grad i gradska uprava otvoreni te se radujemo svakom kontaktu i suradnji.

– Svjesni smo bolje nego itko da ne smijemo biti pasivni jer nemamo na to pravo. Ovo što imamo plaćeno je najskupljom cijenom koja se ne može izraziti novcem, a to su ljudski životi i krv najboljih sinova ovog Grada i naše Domovine. Stoga je pasivnost i letargija ravna veleizdaji, kazao je zamjenik gradonačelnice te podsjetio na Drone-IN, projekt edukacijsko-poduzetničkog modela koji je pokrenuo Grad Petrinja u suradnji s Petrinjskom razvojnom agencijom. Projekt DRONE-IN na drugom danu konferencije predstavit će voditelj projekta Karlo Dževerlija.

Otvorenju konferencije su između ostalih prisustvovali ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, ravnateljica Javne ustanove Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije Andrea Šeperac, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdenko Lucić, austrijski veleposlanik Josef Markus Wuketich, posebni savjetnik Predsjednika RH za ekonomiju Velibor Mačkić. Većina ih je naglasila kako velika hrvatska dijaspora predstavlja veliki kapital i potencijal za hrvatsko gospodarstvo.

– Repatrijacija kapitala je nešto što evidentno postoji izvan Hrvatske, moramo im dati samo dobru ideju i ponuditi malo optimizma kako bi oni došli ovdje, kazao je predsjednikov savjetnik te naglasio kako je potrebno kontinuirano raditi na tome kako bi Hrvatska bila divno mjesto ne samo za odmor, nego i za rad.

Događanja
Sisak