Gradsko vijeće Grada Siska

Sisak dobiva novu Sigurnu kuću

Grad kupuje nekretninu za brigu o žrtvama obiteljskog nasilja
gradsko vijeće grada siska

Gradsko vijeće Grada Siska na prijedlog gradonačelnice Kristine Ikić Baniček usvojilo je program Sisački poduzetnik 2023. kojim se sisačkim obrtima i tvrtkama omogućuje pristup povoljnim kreditima za ostvarenje njihovih poduzetničkih projekata. U sklopu programa Grad sufinancira kamate, a posebnost ovog programa je da osim za proširenje svojih prostora i financiranje kupnje opreme, poduzetnici imaju mogućnost dobivanja kredita i za tekuća obrtna sredstva.

U posljednjih 7 godina provedbe, Grad Sisak sufinancirao je oko 5,5 milijuna kuna ili 730 tisuća eura kamata, što je vrlo značajan poticaj sisačkim poduzetnicima i poduzetnicama. Sufinanciranje kamata za financiranje kupnje, izgradnje, uređenja ili proširenja gospodarskih objekata iznosi 3 postotna boda, za kupnju opreme potpora je 2,75 postotnih bodova, dok će financiranje obrtnih sredstava Grad Sisak sufinancirati kamatu s 2 postotna boda, odnosno s 2,5 ako je tvrtka u većinskom vlasništvu žene najmanje godinu dana.

Sisak u programu Sisački poduzetnik 2023. i ove godine ima i posebni poticaj za poduzetnice. Ako su većinski ili u potpunosti vlasnici tvrtke žene, Grad Sisak će sufinancirati dodatnih 0,5 postotnih bodova na navedene iznose.

Novi objekt za žrtve nasilja u obitelji

Na prijedlog gradonačelnice Kristine Ikić Baniček donesena je odluka o kupnji nekretnina za potrebe skloništa za žrtve nasilja u obitelji, odnosno Sigurne kuće. Sigurna kuća otvorena je 2008. godine i njome upravlja Centar za žene Adela iz Siska. U sigurnoj kući zbrinjavaju se korisnici, žene i djeca žrtve obiteljskog nasilja, na zahtjev policije ili Centra za socijalnu skrb. Žrtve nasilja dolaze s područja cijele županije, ali i iz susjednih županija, a ponekad i iz ostalih dijelova Hrvatske.

Sadašnji prostor ima kapacitet za istovremeni smještaj 15 korisnika, a u Sigurnoj kući korisnici ostaju u prosjeku 6 mjeseci, dok se neki zadrže i više od godinu dana, ovisno o rješavanju situacije pojedinih slučajeva. Zbog dugotrajnosti postupaka, ali i broja korisnika koji premašuje sadašnji kapacitet prostora, Adela prošle godine nije mogla zbrinuti 70 žrtava obiteljskog nasilja. Stoga je Grad odlučio pomoći Adeli kupnjom novog prostora s dvostrukim kapacitetom, kako bi žrtve obiteljskog nasilja bile zbrinute na primjeren način. O ovoj se temi razgovaralo na zatvorenom dijelu sjednice zbog zakonskih odredbi o tajnosti.

Raspisani su i izbori za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti. Ovih 37 tijela raspoređenih po naseljima i kvartovima Grada Siska prvi su korak u upravljanju lokalnim sredinama. Izbori će se održati u nedjelju 21. svibnja 2023. godine.

Politika
Sisak