Dan grada Siska

Sisak brojnim manifestacijama obilježava Dan grada

Cijeli tjedan ispunjen je brojnim glazbenim, zabavnim, kulturnim, sportskim i turističkim priredbama
Sisak: Povodom Dana Grada održana edukativna igra o sisačkoj povijesti “Kronološka tablica”Nikola Čutuk/PIXSELL

U sjećanje na 4. lipnja 309. godine, dan mučeničke smrti biskupa Kvirina Sisačkog, svog nebeskog zaštitnika, Sisak danas i preko vikenda brojnim manifestacijama obilježava Dan grada.

Središnja manifestacija bit će svečana sjednica Gradskog vijeća danas navečer, na kojoj će biti dodijeljene nagrade, pohvale i zahvalnice najzaslužnijim građanima za dostignuća u protekloj godini. Prema odluci Gradskog vijeća, Godišnje nagrade će primiti Silvija Vadla za postignuća na području kulture, odnosno scenske i filmske umjetnosti, akademski slikar Alem Biočić za područje likovne i primijenjene umjetnosti te Iva Dužić za književnost i knjižničarstvo za djecu i mlade. Pohvale Grada Siska dobit će Ivana Tkalčić za rezultate na području likovne umjetnosti, Milorad Galić za područje medicine te Igor Lisec za izuzetnu hrabrost i požrtvovanje prilikom spašavanja ljudskog života. Zahvalnice će se dodijeliti Sanji Basta i Vesni Majdandžić za doprinos na području odgoja i obrazovanja.

U povodu Dana grada, cijeli tjedan ispunjen je brojnim glazbenim, zabavnim, kulturnim, sportskim i turističkim priredbama. U petak navečer u gradskom će se središtu održati koncert Tedi Spalata, a u subotu će nastupiti Let 3. U nedjelju će nastupiti tri atraktivne pjevačke skupine, a u subotu će na Korzu zasvirati polaznici i nastavnici sisačke Pop rock škole. U paviljonu Šetališta Vladimira Nazora istog dana počinje serija koncerata pod nazivom Viva La Musica kojeg priprema udruga Siscia Vox Mundi.

Gradski muzej Sisak, Gradska galerija Striegl i Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac u petak na sisačke ulice izvode školarce. Zabavan, a istodobno i edukativni program kroz igru o sisačkoj povijesti “Kronološka tablica” okupila je učenike svih sisačkih osnovnih škola. Djeca sisačkih vrtića sudjelovat će u maloj likovnoj radionici “Striegl u nama”, kojom će podsjetiti na veliko ime sisačke likovne umjetnosti te pokazati natjecateljsko i sportsko lice sudjelovanjem u maloj olimpijadi. Za najmlađe su u subotu i nedjelju pripremljena tri termina prigodnih predstava. Knjižnica je pripremila izložbu sisačkih suvenira pod nazivom “Nostalgija”, koja je postavljena u Odjelu za odrasle u Rimskoj ulici, a knjižnica će na Korzu imati svoj štand na kojem će ponuditi dio knjiga.

Oldtimer klub Sisak u subotu će u pješačkoj zoni organizirati 4. sisačke Tomos susrete. Za ljubitelje sporta i borilačkih vještina u subotu će se održati tradicionalni, 30. Sisak cup u organizaciji Športskog karate kluba Sisak.

Događanja
Sisak