Rast u svim područjima

Sisačko-moslavačka županija proslavila svoj dan. Župan Celjak: Zajednički smo neprilike pretvorili u prilike

U povodu Dana Sisačko-moslavačke županije, među ostalim, dodijeljena su i ovogodišnja javna priznanja
DSC_8545

Svečanom sjednicom Županijske skupštine, Sisačko-moslavačka županija obilježila je svoj dan. Sjednici, koja je pod predsjedanjem Mate Fofića održana u Domu INA Rafinerije, nazočili su izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Petir i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Dodijeljena ovogodišnja javna priznanja

Odlukom Županijske skupštine ove je godine najveće priznanje Sisačko-moslavačke županije, Nagrada za životno djelo, posthumno dodijeljena uvaženom novinaru i publicistu Zdravku Strižiću, koji je kroz svoj bogat novinarski i publicistički rad gotovo do posljednjeg dana života izvještavao o svim važnim događajima iz područja gospodarstva, poduzetništva i obrtništva iz Sisačko-moslavačke županije.
Tijekom Domovinskog rata kao ratni reporter izvještavao je s ratišta u Slavoniji, Posavini, Banovini i Kordunu za što je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata te medaljama Bljesak i Oluja. Uz novinarski rad bavio se i publicističkim radom. S kolegom Vladimirom Pajtlarom izradio je prvi hrvatski novinarski leksikon – Leksikon novinarstva Sisačko-moslavačke županije. Preminuo je 7. siječnja 2024. godine.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Udruzi Lađarica Sisak, osvajačicama zlatnog odličja u 2023. godini, drugu godinu zaredom, na 10. Maratonu lađarica u Metkoviću.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Branku Šubiću, petrinjskom ultramaratoncu i hrvatskom branitelju koji je osim višednevnih etapnih ultramaratona na području Republike Hrvatske u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, Dana branitelja Grada Petrinje i Dana oslobođenja Grada Petrinje, sudjelovao i u nizu jednodnevnih akcija humanitarnog karaktera te dao svoj doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Udruzi vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina koja svojim radom te organizacijom manifestacije „Festival vina – MoslaVina Kutina“ i izložbom vina izvornih hrvatskih sorti pruža potporu domaćim proizvođačima u promicanju ponude autohtonih sorti vina, jača suradnju unutar regije i umrežavanje turističkih dionika s ciljem kreiranja inovativnih turističkih sadržaja te doprinosi ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije.

Rast u svim područjima

Kada razmišljamo o Sisačko-moslavačkoj županiji u širem kontekstu, izvan naših svakodnevnih aktivnosti, možemo zaključiti da smo ustrajni, da smo žilavi i snažni, da neprilike pretvaramo u prilike, rekao je u svom obraćanju župan Ivan Celjak:

– Domovinski rat, poplave, klizišta, potres, pretvorili smo u prilike, osobito ovu zadnju katastrofu koja nas je pogodila, a to je potres. Danas razvijamo zdravstveni sustav, sustav socijalne skrbi, obrazovanja, potaknuli smo povijesno stanogradnju na našem području.

– U sustavu zdravstva imamo i imat ćemo nove zgrade i infrastrukturu, nabavili smo najmoderniju medicinsku opremu koja postoji i time zadovoljili dva od tri ključna elementa za kvalitetan zdravstveni sustav, a treći ili prvi je sjajno medicinsko i nemedicinsko osoblje koje imamo od ranije. I nema razloga da na području naše županije nemamo jedan od najkvalitetnijih zdravstvenih sustava u Hrvatskoj, zaključio je Celjak.

– U sustavu socijalne skrbi poboljšali smo kvalitetu infrastrukture, opremili smo naše domove u tom sustavu. Izgradili smo 166 kuća u kojima trenutno borave naši sugrađani koji su izgubili domove u potresu, a uskoro te kuće ulaze u sustav domova za starije. Razvijamo sustav domova za starije i na području Moslavine, Slavonije, na području Siska i na području Gline, s ponosom je ustvrdio župan.

Županija pogodna za život

Pojačali smo cestovnu infrastrukturu, obnovili smo i izgradili mnoge ceste, dodao je Celjak:

– Najvažniji projekt za Sisačko-moslavačku županiju i za grad Sisak sigurno je dovršetak autoceste do Siska. To je vladin projekt i taj će projekt doprinijeti daljnjem razvoju gospodarstva na području naše županije.

– Sve ranije navedeno daje doprinos razvoju gospodarstva, međutim ona strateška prednost je blizina Zagreba i činjenica da je sada najpogodnije i najjeftinije ulaganje za gospodarstvenike upravo na području Sisačko-moslavačke županije zbog nove karte regionalnih potpora. I Županija, naravno, potiče naše gospodarstvenike jeftinim kreditima, u prvoj godini imali smo beskamatne kredite, sad imamo kredite od 0,5 i 1 % koji se daju smanjiti na 0,3 i 0,8 %, ovisno o zadovoljavanju određenih elemenata.

– Dakle, kad danas govorimo o našoj županiji, možemo zaključiti da smo zajednički neprilike pretvorili u prilike, da razvijamo našu županiju i da je Sisačko-moslavačka županija danas poželjno mjesto za život, zaključio je, uz čestitku svima za Dan županije, župan Ivan Celjak.

Događanja
Sisačko-moslavačka županija