Odobreno 111 projekata

Sisačkim udrugama civilnog društva više od 237 tisuća eura

Udrugama civilnog društva odobrena su 23 programa vrijedna 26.600 eura, tehničke kulture 11 programa vrijednih 11.100 eura, socijalne skrbi i zdravstva 24 programa vrijedna 131.350 eura te kulture 53 programa vrijedna 67.700 eura
Sisak: Konferencija za medije na temu “Financiranje projekata i programa udruga u području civilnog društva u 2023. godini”Nikola Čutuk/PIXSELL

Grad Sisak izvijestio je da će u ovoj godini s nešto više od 237 tisuća eura financirati civilnu scenu na kojoj djeluju udruge s područja civilnog društva, zdravstva i socijalne skrbi. Odobreno je 111 projekata za 84 udruge, a samo su tri odbijena, rekli su na konferenciji za novinare gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i pročelnik za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač,

Udrugama civilnog društva odobrena su 23 programa vrijedna 26.600 eura, tehničke kulture 11 programa vrijednih 11.100 eura, socijalne skrbi i zdravstva 24 programa vrijedna 131.350 eura te kulture 53 programa vrijedna 67.700 eura.

– Mislim da se Sisak nema čega sramiti pred mnogo većim i bogatijim gradovima po izdvajanjima za civilnu scenu, rekla je gradonačelnica.

Grad po njezinim riječima dodatno izdvaja oko dva milijuna eura za djelatnosti kulturnih ustanova, kao što su Gradski muzej, Narodna knjižnica i čitaonica, Gradska galerija Striegl i Dom kulture Kristalna kocka vedrine. Financijska potpora značajna je za udruge, pokazuju izjave predstavnika udruga.

Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom SMŽ  Diana Smajo rekla je da će novac koristiti za radno terapijske aktivnosti najmlađih te za uređenje Sobe čuda, koja je stradala u potresu. Njihove usluge, dodala je koristi 135 djece iz cijele županije, a najviše iz Siska. Viktor Šprajc iz Udruge 120 brigade “Ban Toma Bakač”, naglasio je da bez pomoći Grada ne bi bila moguća skrb o braniteljima, kao ni obilježavanje značajnih datuma iz Domovinskog rata.

Matea Marić iz Koordinacije udruga mladih grada Siska rekla je  da se uz financijsku pomoć Grada već 20 godina održava Mali urbani festival, djelatnost kluba mladih SKVOT, te druge manifestacije mladih. Matija Holjevac iz Kino kluba Sisak, koji djeluje 10 godina, najavio je izdavanje monografije u povodu jubileju kluba te nastavak već prepoznatljivog Star Film Fest filmskog festivala. Zahvaljujući potpori, klub provodi i aktivnosti s učenicima osnovnih i srednjih škola.

Događanja
Sisak