Poslijepotresna obnova

Sisačka gradonačelnica upozorava da birokracija i nedostatak izvođača koče obnovu

Sada već dolazimo u situaciju da je opterećenje na izvođače sve veće, pa nam projekte nema tko izvesti, poručila je Ikić Baniček
Sisak: Gradonačelnica obišla započete radove na sveobuhvatnoj obnovi nove knjižniceNikola Čutuk/PIXSELL

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ustvrdila je da se projekti obnove na području grada ne mogu ostvariti predviđenom dinamikom, što po njezinim riječima pokazuje sve razmjere birokratske močvare u koju je obnova zapala.

Tijekom posjete radilišta obnove objekta buduće Narodne knjižnice i čitaonice, Ikić Baniček je upozorila da je primjerice za natječaj obnove mosta Crnac preko rijeke Save pristigla žalba i već 30 dana čekaju odgovor Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave. Također, nakon žalbe za Mali kaptol godinu dana su čekali vaučer, rekla je gradonačelnica, ocijenivši kako će teško Turistička zajednica uspjeti iskoristiti sredstva do kraja lipnja. Problem su i izvođači pa su već dvaput ponavljali natječaj za obnovu Ulice domobrana jer se nitko od izvođača nije javio.

– Sada već dolazimo u situaciju da je opterećenje na izvođače sve veće, pa nam projekte nema tko izvesti, upozorila je. Ipak vjeruje da će se reorganizacijom građevinskih tvrtki taj problem riješiti.

Za radove na odgojno-obrazovnom kompleksu u Galdovu rekla je da dobro napreduju, a ovih se dana očekuje dokumentacija za konstruktivnu obnovu OŠ Ivana Kukuljevića, Doma kulture Kristalna kocka vedrine i Starog mosta. Pripreme su trajale duže jer je riječ o objektima u zaštićenom području kulturno povijesne cjeline, pa su bili potrebni i dodatni istražni radovi, objasnila je .

Radovi na cjelovitoj obnovi objekta u kojem će biti smještena Narodna knjižnica i čitaonica, u vrijednosti 3,8 milijuna eura također dobro napreduju. Ikić Baniček kaže da je Grad imao sreću što je dobio ozbiljnog izvođača, pa će Sisak prvi put u vlastitom prostoru dobiti knjižnicu u kojoj će biti brojni sadržaji, za sve uzraste.

Voditelj gradilišta Dujo Banda izvijestio je da radovi na rušenju sekundarnih objekata unutar zgrade napreduju predviđenom dinamikom i sada su pred završetkom. Predstoji izrada vanjske fasadne skele te konstruktivna obnova ojačavanjem svih primarnih elemenata za koju je iz Fonda solidarnosti EU osigurano 1,24 milijuna eura.

Politika
Sisak