Energija i klimatske promjene

Sisačka delegacija na Islandu upoznaje najsuvremenije tehnologije korištenja geotermalne energije

Island je najveći proizvođač geotermalne energije na svijetu
Island-3

U sklopu aktivnosti Financijskih mehanizama europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021., programa „Energija i klimatske promjene“ financiranih sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške, delegacija hrvatskih lokalnih samouprava i specijaliziranih tvrtki, među kojima su i predstavnici Grada Siska predvođeni gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček, ovih dana boravi na Islandu.

Cilj posjeta je upoznavanje najboljih tehnologija korištenja geotermalnog potencijala. Grad Sisak upravo provodi projekt „Tehnička dokumentacija za direktno iskorištavanje geotermalne energije na području grada Siska“, nakon kojega korištenjem geotermala želi smanjiti troškove grijanja i potrošnju fosilnih goriva te smanjiti emisije CO2.

U programu su posjeti tvrtkama Arctic Green Energy i EFLA Consulting Engineers i susret s predstavnicima islandskog Ministarstva energetike na temu energetskih politika. 22 predstavnika jedinica lokalne samouprave i tvrtki koje se bave obnovljivim izvorima energije detaljno se upoznaju sa sustavom eksploatacije geotermalne energije u Reykjaviku. Razgledali su i impresivni sustav geotermalne energane, rezervoara vode i gradskih geotermalnih pumpi u geotermalnoj elektrani Hllisheiđi  gdje se izvlači geotermalna voda čija se para iskorištava za proizvodnju električne energije, a voda za toplinski sustav grada.

Island je najveći proizvođač geotermalne energije na svijetu, a dobiva ju iz toplih podzemnih izvora i geotermalnih polja. Na taj se način na Islandu proizvodi čak 66% električne energije, dok se ostatak dobiva iz hidroelektrana.

Događanja
Sisak