Spremni za suradnju

Sindikati Petrokemije traže sastanak s novom Upravom

Na sastanku žele uspostaviti suradnju socijalnih partnera u interesu novih vlasnika i radnika
petrokemijaNikola Čutuk/PIXSELL

Predstavnici sindikata u kutinskoj Petrokemiji zatražili su na skupu radnika od Uprave sastanak radi uspostave suradnje socijalnih partnera u interesu novih vlasnika i radnika.

– Upućeni smo jedni na druge i moramo surađivati da očuvamo funkcionalnost sustava. Jednostrane odluke bez pravodobnih objašnjenja, razgovora i argumenata, nažalost, rezultirale su ogromnim nezadovoljstvom radnika, stoji u dopisu kojeg je potpisao glavni povjerenik sindikata EKN-a za Petrokemiju Davor Rakić.

Predstavnici radnika kutinske Petrokemije izrazili su u srijedu zabrinutost prvim odlukama novog vlasnika, turske Yildirim Grupe, tvrdeći da će zbog ukidanja smjenskog rada pasti plaće te da dugo neće biti pokrenuta proizvodnja.

– Ova se situacija mogla izbjeći da smo se na vrijeme sastali i o svemu otvoreno razgovarali. Nažalost već dva dogovorena sastanka nisu održana, poručio je u četvrtak Rakić.

Upravi predlažu da sastanak s predstavnicima sindikata održi što prije, a svakako prije Dana državnosti te poručuju da su i dalje spremni “otvoreno, iskreno i argumentirano razgovarati o svemu”.

– Premalo komunikacije i previše ega s bilo koje strane nije dobro za poslovanje i nije u ničijem interesu – niti vlasnika, niti Uprave niti radnika, navode predstavnici radnika.

Sindikati su nezadovoljni jer, kako navode na skupu radnika s predstavnicima Uprave nisu dobili odgovore turskog većinskog vlasnika Yildirim Grupe o najavljenim ulaganjima i pokretanju proizvodnje. Navode da su predstavnici uprave napustili taj skup te nakon nekoliko sati otkazali dogovoreni sastanak sa sindikatima.

Kutina
Ostalo