Traže hitne odgovore

Sindikati Petrokemije najavljuju industrijske akcije, blokada nije isključena

Ovisno o ponašanju odgovornih, donosit će odluke o mogućim industrijskim akcijama
petrokemijaNikola Čutuk/PIXSELL

Reprezentativni sindikati Petrokemije zatražili su hitne odgovore o vlasničkim odnosima u tvrtki i pokretanje proizvodnje zaprijetivši, ako se ne ispune zahtjevi, industrijskim akcijama, što uključuje i moguću blokadu dovoza i odvoza gnojiva.

– Kupnja, pakiranje i prodaja tuđe robe ne može osigurati kvalitetna gnojiva za hrvatsku poljoprivredu, očuvati proizvodne kapacitete za budućnost niti osigurati radna mjesta i egzistencije radnika Petrokemije i građana Kutine, poručuju Sindikat EKN-a, DEMOS-HUS i Udruga hrvatskih branitelja Petrokemije.

Ovisno o ponašanju odgovornih, donosit ćemo odluke o mogućim industrijskim akcijama. Ne isključujemo mogućnost blokade bilo kakvog dovoza i odvoza mineralnih gnojiva u ili iz Petrokemije, istaknuli su. Prvi koraci u pripremi budućih aktivnosti uključuju zaduživanje Radničkog vijeća Petrokemije za organizaciju središnjeg skupa radnika na koji će biti pozvani Uprava, ministar gospodarstva i mediji.

– Unaprijed odbijamo moguće pokušaje sprečavanja prisustva medija iz bilo kojeg razloga, naglasili su sindikati.

Skup radnika donijet će odluku o mogućem početku industrijskih akcija, a nastavlja se i s pritiscima na sadašnje vlasnike tvrtke i Vladu, koju smatraju najodgovornijom za sadašnju poziciju Petrokemije. Sindikati izražavaju nadu da će njihovi zajednički zaključci i nastup potaknuti konačno donošenje odluka koje su davno trebale biti donesene.

– U suprotnom smatrat ćemo to direktnim ugrožavanjem egzistencije svih radnika Petrokemije i građana Kutine, upozorili su.

Premijer Andrej Plenković rekao je da će Vlada danas donijeti odluke kojima će omogućiti vlasnički ulazak turskog Yildirima u Petrokemiju.

Gospodarstvo
Kutina