Prati se stanje

Sastao se petrinjski Stožer civilne zaštite, ovakvo je trenutno stanje na terenu

Najkritičnija točka je na predjelu Krnjice
DSC_0284-1536×1024Grad Petrinja

U izmještenom prostoru Gradske uprave Grada Petrinje danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite Grada Petrinje vezano za stanje vodostaja na području Grada Petrinje.

Gradonačelnica Magdalena Komes nakon sjednice je kazala:

– Na Stožer smo, osim naših lokalnih predstavnika, pozvali i predstavnike Hrvatskih voda koji su neprestano na terenu, a Tatjana Dovranić Kardaš, voditeljica Vodnogospodarske ispostave za mali sliv ‘Banovina’, prezentirala je podatke što se tiče vodostaja i njihovih nekakvih predviđanja. Dakle, vrlo vjerojatno ćemo se približiti onom vodostaju iz 2014. godine, odnosno rekordnom vodostaju naše Kupe. U tijeku je dolazak vodnog vala iz Karlovca i pratit ćemo stanje tijekom dana i noći. Nasipi se dodatno osiguravaju, i sami zemljani, ali i dijelovi koji su oštećeni u potresu, dakle boks barijere se još dodatno učvršćuju vrećama pijeska koje, uz ostale, pune i pripadnici Hrvatske vojske koji su to radili cijelu noć. Najkritičnija točka je na predjelu Krnjice, imamo zaobalnih voda koje se ispumpavaju snažnim traktorskim pumpama, a najavljeno je postavljanje i još dodatnih. Također, ispumpava se i na dijelu kod Kupališta, gdje se također dodatno učvršćuju i nasipi, kao i uzvodno kod mosta na Brestu. Sva ona područja koja nisu branjena s tamošnjim stanovnicima su u kontaktu i vatrogasci i Crveni križ te se u slučaju potrebe dostavljaju namirnice i sve što je potrebno. Uglavnom, za sada je sve pod kontrolom, ne bi trebalo biti većih poteškoća i problema, ali pripremljeno je sve za najviše vodostaje koji se vremenom, što se tiče predviđanja, i smanjuju.

Podsjetila je i na jednu već ustaljenu točku, što se tiče samih gradskih ulica, na stanje u Reljkovićevoj i Srebrićevoj:

– Imali smo priliku vidjeti da su tamo stanovnici već na ulici i s vatrogascima održavaju te razine pod kontrolom, ispumpavaju se te zaobalne vode i za sada niti jedna kuća nije poplavljena, a nadamo se da će tako i ostati. Na raspolaganju su nam sve službe, Hrvatske vode prate i reagiraju sukladno situaciji koja je na terenu, kazala je gradonačelnica Komes te dodala:

– Hrvatske vode osigurale su i dodatni pravac za prometovanje prema Krnjici, budući da se povećava razina zaobalnih voda kod Restorana ‘Štuka’, a zbog bitnosti prilaza oštećenom dijelu nasipa, odnosno boks barijerama koje se dodatno učvršćuju, za svaki slučaj su pripremili prilaznu cestu iz Ulice Mile Wood, odnosno na lokaciji gradilišta pročišćivača poduzeća ‘Privreda’, tako da mogu kamioni dovesti pijesak za punjenje vreća.

Događanja
Petrinja