Radnici više ne mogu čekati

Radnici Petrokemije najavljuju sindikalne akcije: Nećemo stati s par autobusa na Markovom trgu

Ako ne proradi Petrokemija onda nema ni Kutine
željko klausPatrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Sindikata energije, kemije i nemetala Hrvatske Željko Klaus najavio je da će radnici Petrokemije poduzeti sindikalne akcije koje neće biti ograničene samo na “nekoliko autobusa na Markovu trgu”, ako se ponovno ne pokrene proizvodnja u kutinskoj tvornici.

– Mi nismo populistički sindikat, nećemo doći sat vremena galamiti na Markov trg pa se potom vratiti u Kutinu, izjavio je Klaus u Hrvatskom saboru nakon što je Klub zastupnika Socijaldemokrata prikupio potpise za sazivanje tematske sjednice Odbora za poljoprivredu na kojem će se raspravljati o stanju u Petrokemiji.

Najavio je da će više detalja o potencijalnim akcijama reći nakon sastanka s Upravom Petrokemije sazvanog za 4. travnja i skupštine reprezentativnih sindikata i udruga branitelja 5. travnja.

– Neki će se sjetiti 1998., kada smo se 72 dana protivili pokušaju kriminalne privatizacije ili 2001., kada smo išli u blokadu autoceste. Ovo je upozorenje, neće se sve završiti s nekoliko autobusa na Markovu trgu, poručio je Klaus.

Od premijera Andreja Plenkovića očekuje da postigne konsenzus s INA-om i PPD-om, kao najvećim pojedinačnim dioničarima, ili s turskim investitorom Yildirimom, koji želi preuzeti većinski paket dionica. U slučaju da u tome ne uspije, Klaus traži da država ponovno preuzme vlasništvo nad Petrokemijom. Također je upozorio da radnici više ne mogu čekati.

– Molim one koji odlučuju da ne ubiju Kutinu. Za dva mjeseca nas nema, ako ne proradi Petrokemija onda nema ni Kutine, zavapio je.

Gospodarstvo
Kutina