Udruga ratnih veterana

Prošla je 31 godina od ustrojavanja 162. brigade Zrin Petrinja

Obljetnica je obilježena odavanjem počasti kod sv. Križa ispred prostorija Udruge te izložbom o ratnom putu 162. brigade Zrin Petrinja
SMZ_image_2023-05-05_21-46-13-453

Zamjenik župana Mihael Jurić, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, nazočio je obilježavanju 31 godine od ustrojavanja 162. brigade Zrin Petrinja u organizaciji Udruge ratnih veterana, veterani Domovinskog rata grada Petrinje. Obljetnica je započela polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje kod sv. Križa ispred prostorija Udruge te izložbom o ratnom putu 162. brigade Zrin Petrinja.

Od 1. travnja 1992. godine sve obrambene postrojbe petrinjsko-glinskog Pokuplja ujedinjene su u zajedničku 162. brigadu HV Zrin. Tako objedinjena brigada nastavila je čvrsto čuvanje ratne crte po desnoj obali Kupe, dijelom na lijevoj obali i na položajima dobro znanih kao Konjska glava, Šestanj brdo, Kokerina, Carevo brdo i ušće Gline. Ratni put ove brigade trajao je do 1. prosinca 1992. godine kada je osnovana 12. domobranska pukovnija Petrinje, slavna povijesna vojna postrojba koja se u svoj grad 6. kolovoza 1995. pobjednički vratila vojno-redarstvenom operacijom Oluja.

Zamjenik župana Mihael Jurić zahvalio je svim hrvatskim braniteljicama i braniteljima za slobodnu i lijepu Domovinu.

– Nas dužnosnike obvezuje da radi vas, najvećih heroja hrvatske povijesti, učinimo Domovinu upravo onakvom kakvu ste je sanjali i htjeli kada ste se 90-tih godina borili za nju, rekao je zamjenik Jurić te naglasio kako je Županija završila obnovu zgrade u Tomislavovoj ulici u Sisku koja će biti na raspolaganju udrugama proizašlih iz Domovinskog rata, uredit će se Spomen soba, Kulturno-povijesni centar s memorijalnim postavom Domovinskog rata kao i prostor za psihosocijalnu terapiju.

Drugu godinu zaredom Županija organizira sportske igre hrvatskih branitelja u Topuskom, a u dogovoru s udrugama organizira i put u Vukovar. U okviru svojih mogućnosti Županija svake godine financira i programe braniteljskih udruga.

Događanja
Petrinja