Vlada RH

Premijer zadovoljan procesom obnove: U potpunosti ćemo iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti

Pozitivno je ocijenio proces obnove od potresa i iskorištavanja sredstva iz Fonda solidarnosti
vlada rhSlavko Midžor/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade pozitivno je ocijenio proces obnove od potresa i iskorištavanja sredstva iz Fonda solidarnosti, naglasivši da će se ta sredstva u potpunosti iskoristiti, a za ponedjeljak je najavio posebnu sjednicu Vlade na tu temu.

Izvijestio je kako su od predviđenih 319 milijuna eura iz Fonda solidarnost, koliko je bilo predviđeno za petrinjski potres, u roku od 18 mjeseci u potpunosti potrošena ta sredstva.

– Dapače, mi smo danas već na 367 milijuna eura kada je riječ o Fondu solidarnost za Petrinju, potvrdio je premijer Plenković.

Kada je riječ o zagrebačkom potresu, temeljem sekundarnih šteta koje je na zagrebačkom području učinio petrinjski potres, Vlada je produljila rok korištenja sredstava za godinu dana, koji ističe 30 lipnja. Za potrebe obnove nakon zagrebačkog potresa u ožujku 2020., do sada je iskorišteno ukupno 602 milijuna eura od 683 milijuna eura.

Sredstva Fonda solidarnosti ukupno iznose milijardu i tri milijuna eura, što znači da je do sada iskorišteno 969 milijuna eura za oba potresa. Premijer je zaključio da ćemo sigurno za nešto više od mjesec dana, biti daleko iznad i 683 milijuna eura iskorištenih za zagrebački potres i još više za petrinjski.

– U potpunosti ćemo iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti, sukladno četiri stupa aktivnosti o kojima je riječ, zaključio je Plenković.

Najavio je da će se na istu temu održati i posebna sjednica Vlade u ponedjeljak, kako bi se definirali zadnji detalji eventualnoga realociranja između stupova korištenja onoga za što je fond Solidarnosti Europske Unije namijenjen. Riječ je o dobroj i pozitivnoj vijesti, zaključio je Plenković.

Hrvatska
Politika