PRAVOPIS NAM NIJE JAČA STRANA: Ovo su najčešće greške Hrvata u 2021. godini

tekst pisanje

Da je mnogima boljka osnovnoškolsko gradivo hrvatskog jezika, pokazuju podaci dobiveni provjerom gotovo osam milijuna tekstova u Hrvatskom akademskom spellcheckeru (Hascheck/Hašek), dostupnom na adresi ispravi.me.

Iako je, kako to i sam naziv usluge sugerira, Hašek prvenstveno namijenjen akademskoj zajednici, već ga gotovo tri desetljeća koriste i mnogi učenici, nastavnici, novinari te brojne privatne osobe za provjeru pravopisa u svojim tekstovima, piše srednja.hr.

Na službenim stranicama Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji je Hašek i razvio, navedeno je da je alatu pristupilo više od 450.000 ljudi, od kojih je čak 83% iz Hrvatske, 7% iz BIH, 1% iz Njemačke itd., a više od 40% korisnika bilo je mlađe od 34 godine, piše Index.hr.

Usluzi su u 75% slučajeva pristupali sa stolnog računala, najčešće radnim danima od 9 do 15 sati.

Najčešće gramatičke pogreške koje je sustav zabilježio su sljedeće: če –> će, tiće –> tiče, riješenje –> rješenje, slijedeće –> sljedeće, mogučnosti –> mogućnosti, promjeniti –> promijeniti, čemo –> ćemo, več –> već, primjetiti –> primijetiti, djete –> dijete, samnom –> sa mnom, riješenja –> rješenja, reči –> reći, primjeniti –> primijeniti te razumijeti –> razumjeti.

Iz priloženog se vidi da Hrvati najviše problema imaju s razlikovanjem č i ć te ije i je.

Aktualno
Hrvatska