Investicija teška 25 milijuna eura

Poznati svjetski brend gradi postrojenje u Novskoj, otvara se 150 novih radnih mjesta

Tvrtka TECE Industrial bavi se proizvodnjom sanitarnih proizvoda i instalacijskih sustava s naglaskom na zaštitu okoliša i kružno gospodarstvo te korištenje novih tehnologija
Novska_investitorGrad Novska

TECE Industrial d.o.o. u Poduzetničkoj zoni Novska pokreće investiciju vrijednu 25 milijuna eura koja će se prostirati na 10 hektara te planira otvoriti 150 radnih mjesta. Ugovor o kupoprodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novska potpisala je gradonačelnica Marija Kušmiš te direktori tvrtke TECE Industrial Michael Freitag i Alen Avdaković. Početak gradnje planiran je ove jeseni, dok bi proizvodni pogon trebao započeti s radom u listopadu 2025. godine.

Tvrtka je dio grupacije TECE GmbH osnovane 1987. godine u Njemačkoj, a bavi se proizvodnjom sanitarnih proizvoda i instalacijskih sustava s naglaskom na zaštitu okoliša i kružno gospodarstvo te korištenje novih tehnologija. Uzimajući u obzir geopolitički položaj, pozitivne trendove razvoja, poticajno poduzetničko okruženje te institucionalnu podršku s nacionalne i lokalne razine, nakon Njemačke, Poljske i Kine za izgradnju svog šestog proizvodnog pogona odabrali su Hrvatsku i Novsku.

Potpisu ugovora uz tim gradonačelnice Kušmiš, nazočili su i predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Bojan Batinić, Davor Pitting i Sanja Sić Zagorščak koji su proteklih osam mjeseci bili podrška i partner kako Gradu tako i predstavnicima TECE Industriala u realizaciji ove investicije.

Također, ovom značajnom događaju za Novsku podršku je dao i Novljanin Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koji je uz dobrodošlicu investitorima i čestitku blagdana sv. Josipa zaštitnika Hrvatske i obitelji te Dana očeva uručio ugovor o financiranju projekta Zaželi koji će provoditi HVIDR-a i Grad Novska u partnerstvu. Kroz projekt vrijedan gotovo milijun eura zaposlit će se 20 žena te kroz 3 godine pružati podršku i pomoć u kući za 120 starijih osoba.

– Ovo je povijesni i dugo očekivani dan za Novljane. Sve što svakodnevno činimo ima samo jedan cilj, a to su nova radna mjesta koja pružaju sigurnost, veći standard i bolji život svim našim sugrađanima. Imati u poduzetničkoj zoni svjetski brend kao što je TECE te podršku Vlade Republike Hrvatske u realizaciji ovakvih investicija od velike je važnosti za Novsku, istaknula je gradonačelnica Kušmiš.

– Drago mi je da je ova investicija došla u Novsku! Na zajedničkoj sinergiji u zadnjih nekoliko godina uspjeli smo popuniti Poduzetničku zonu Zapad te se i zona Novska sada popunjava. Dodajmo tome i najavljeni Centar gaming industrije vrijedan više od 40 milijuna eura, jasno je da razvoj Novske ide prema visokoj razini, istaknuo je ministar Piletić.

Gospodarstvo
Novska