Sjajna gastronomska večer

Popovača odličan domaćin “Večeri škrleta i moslavačke kuhinje”

Jedanaestu po redu tradicionalnu manifestaciju obilježila je bogata prezentacija vina moslavačke autohtone sorte Škrlet i specijaliteta domaće kuhinje kao i iznimna posjećenost
večer-škrleta-naslovnaGrad Popovača

U subotu je u Popovači u organizaciji gradske Turističke zajednice uspješno održana manifestacija ”Večer škrleta i moslavačke kuhinje”.

Jedanaestu po redu tradicionalnu manifestaciju obilježila je bogata prezentacija vina moslavačke autohtone sorte Škrlet i specijaliteta domaće kuhinje kao i iznimna posjećenost. Posjetitelji su imali priliku kušati vina profesionalnih vinara s ovog područja udruženih u Proizvođačku organizaciju ‘Škrlet’ kao i vina amatera članova Udruge vinogradara i voćara ‘Škrlet’ te kulinarske specijalitete petnaestak lokalnih ugostitelja i OPG-a.

-Ne ponovila se- riječi su kojima je još uvijek aktualnu vinogradarsku godinu opisao Igor Kovačević, predsjednik Udruge „Škrlet“.

No, unatoč lošim vremenskim prilikama te prirodnim nepogodama, nešto se ipak urodilo te su, prema prvim pokazateljima vina dobra.

-Mi smo na škrlet ponosni, on je naša autohtona sorta i drago nam je da je dobro prihvaćen te da su okupljeni zadovoljni vinima koja su prezentirali članovi Udruge „Škrlet“, a kojih je bilo 20-ak- zaključio je Kovačević.

Uz vina amatera, kušati su se mogla i ona profesionalnih proizvođača, od vinarija Belajec, Florijanović, Miklaužić i Trdenić s popovačkog područja, do onih gostujućih vinarija s područja Ivanić-grada i Kutine.

-Iz godine u godinu ova manifestacija raste, imamo sve više izlagača, imamo sve više ugostiteljskih objekata koji nam se dolaze predstaviti i pokazati nam svoju autentičnu kuhinju. Manifestaciju u skladu s mogućnostima kontinuirano podižemo na viši nivo i ona sve snažnije pridonosi kvalitetnoj promociji našeg kraja privlačeći sve veći broj posjetitelja iz drugih sredina- naglasio je Lovro Miklaužić, direktor gradske Turističke zajednice.

-Ova manifestacija promocija je truda i rada naših vinara, ali i OPG-ovaca i ugostitelja. Ujedinjena ponuda tradicionalne hrane i našeg vina na ovoj manifestaciji svakako je dobar promotor našeg kraja. Svi zainteresirani, kada dođu u Moslavinu, znat će što trebaju zatražiti i što je u ovom kraju karakteristično. Nadamo se da je ova manifestacija dobar promotor turizma i da ćemo u budućnosti razviti taj naš kontinentalni turizam na razinu koju zaslužuje- rekao je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Kvalitetno vino Škrlet, moglo se čuti, izuzetno je osvježavajuće, pitko i lagano te se sa svojom nježnom nenametljivom specifičnom sortnom aromom idealno sljubljuje uz moslavačka jela, kako ona riblja i od bijelog mesa, tako i ona nešto pikantnija, a koja su bila izvrsno pripremljena, što je potvrdio i poznati chef Tomislav Špiček.

U širokoj paleti ugostiteljske ponude našle su se delicije poput češnjovki i krvavica s njokima i zeljem, fileka, sarme, šarana na rašljama, gulaša od divljači, ali i trganaca sa špekom, zapečenog graha s kobasicom, dizanih knedli u saftu od jelena, šunke u kruhu, sira i vrhnja, tačkrla te graha s kobasicama i gljivama. Nezaobilazne su bile i slastice, a među kojima su i ovoga puta bile raznovrsne štrudle te domaće praline, košarice s bundevom, moussa s kestenom i panna cotte sa škrletom.

Manifestaciju su svojim dolaskom podržali i brojni uvaženi gosti, vinari, enolozi, ali i predstavnici susjednih turističkih zajednica, gradova i općina, kao i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić te saborska zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

Samom otvorenju prethodila je „Wine&paint“ radionica pod voditeljstvom članica Popovačke udruge likovnih stvaralaca ‘Moslavački štrk’ te predstavljanje „Moslavačke kuharice“.

Naime, LAG „Moslavina“ je s međimurskim LAG-ovima proveo zanimljiv projekt suradnje, „Okusi domaće“, kojem je glavni cilj promocija lokalne kuhinja, a koji se iznosom od 80 tisuća eura financirao iz EU. U okviru projekta LAG je proveo aktivnost „Dobar tek u Moslavini!“ putem koje je osmišljen i izrađen promo materijal – “Moslavačka kuharica”. Aktivnost je provedena u suradnji s iskusnim stručnjakinjama u svojim područjima, etnologinjom Slavicom Moslavac koja je zaslužna za etno-motiv koji se proteže kroz promotivne materijale i samu kuharicu, književnicom i novinarkom Božicom Brkan kojoj je povjereno uredništvo te cheficom kuhinje Danijelom Crnjak Andri.

Svojim nastupom ovogodišnju ‘Večer škrleta i moslavačke kuhinje’ su uveličali članovi KUD-a „Stjepan Šajnović“ iz Osekova, goste je zabavljao Tamburaški sastav Milenij, a program manifestacije je vodio Domagoj Jakopović Ribafish.

Događanja
Popovača