Ministarstvo zdravstva

Podignuta prijava protiv sisačke bolnice i njezinog ravnatelja

Tereti ih se za kršenje Zakona o zaštiti prava pacijenata
opća bolnica sisakNikola Čutuk/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je o podizanju prijave protiv ravnatelja sisačke bolnice Tomislava Dujmenovića nakon izvješća zdravstvene inspekcije o slučaju dviju pacijenata smještenih u isti krevet u toj bolnici.

– Podignut je optužni prijedlog prema Prekršajnom sudu u Sisku protiv odgovorne osobe Opće bolnice Sisak i spomenute zdravstvene ustanove zbog kršenja Zakona o zaštiti prava pacijenata, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Zdravstvena inspekcija obavila je izvide u sisačkoj bolnici i Zavodu za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, a o nalazima je obaviješteno i bolničko Upravno vijeće koje će poduzeti eventualne mjere sukladno svojim ovlastima. Ravnatelj Tomislav Dujmenović u međuvremenu je razriješio dužnosti voditelja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, a predložena je i mjere za medicinsku sestru koja je na trijaži, unatoč dostupnosti kapaciteta, smjestila obje pacijentice na isti ležaj.

O inspekcijskom nalazu obaviještena je Hrvatska liječnička komora, odnosno njezina povjerenstva za stručna pitanja te za etiku i deontologiju, zbog nepravodobnog poduzimanja mjera s ciljem preveniranja navedenog događaja. Nalaz je poslan i Hrvatskoj komori medicinskih sestara, odnosno njezinom Povjerenstvu za etiku, zbog neadekvatnog postupanja medicinske sestre u zbrinjavanju pacijentica. Obaviješteno je i Državno odvjetništvo zbog sumnje u neovlašteno slikanje (članak 144. Kaznenog zakona) te Agencija za zaštitu osobnih podataka zbog povrede GDPR-a pacijentica, kažu u Ministarstvu zdravstva.

Fotografiju pacijentica objavila je udruga Hitna uživo 194 na svom Facebook profilu.

Ostalo
Sisak