Od jutros izvanredno stanje

Petrinju tek očekuju najviši vodostaji

Očekuje se plavljenje prometnica te niza kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Kupe na potezu od Jamničke kiselice do Petrinje
Petrinja: Nabujala rijeka Petrinj?ica prijeti središtu gradaNikola Čutuk/PIXSELL

Hrvatska se četvrti dan bori s visokim vodostajima i posljedicama poplava. Manje količine oborina koje su u posljednja 24 sata pale na slivovima Kupe, Korane, Dobre, Mrežnice i Une nisu toliko utjecale na dodatni porast vodostaja, ali će još malo produžiti trajanje vrlo visokih vodostaja na karlovačkom i kostajničkom području, prognoza je Hrvatskih voda.

Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici dosegnuo je najvišu razinu od 499 centimetra jučer u 21 sat i od tada je u laganom opadanju. U idućih 24 sati očekuje se da vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici opadne za otprilike 40-ak centimetara, prognoza je Hrvatskih voda.

Ostvareni vodostaji rijeke Une vrlo su slični onima iz 2014. godine, kad je 18. svibnja zabilježena razina od 504 centimetra. Vodostaj preko 500 centimetra zabilježen je samo jednom u posljednjih 20 godina, i četiri puta iznad 450 centimetra (i to 2014., 2018., 2019. i 2022.). Apsolutni maksimum rijeke Une datira još iz davne 1955. godine (+537 cm).

Trenutni vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnoj vodomjernoj postaji Farkašić u 8 sati iznosi 950 centimetara i dalje je u porastu, dok se maksimalni vodostaji na području Petrinje očekuju kroz nekih 36 do 48 sati i vrlo vjerojatno će biti blizu razine rekordnih 988 centimetara iz 2014. Jutros od 8:30 na snazi je izvanredno stanje obrane od poplava. U uvjetima visokih vodostaja rijeke Kupe očekuje se plavljenje prometnica te niza kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Kupe na potezu od Jamničke kiselice do Petrinje.

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od ponedjeljka ujutro otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje. Procjenjuje se kako trenutna zapunjenost retencije Lonjsko polje iznosi 200 milijuna, retencije Odransko polje 150 milijuna te retencije Mokro polje 110 milijuna metara kubnih.

U narednih sedam dana očekuju se puno stabilnije vremenske prilike. Mjestimice još može biti kiše i lokalnih pljuskova, ali u puno manjim količinama u odnosu na prethodnih sedam dana. No, s obzirom na izuzetno visoke vodostaje, potpuna stabilizacija i normalizacija vodostaja u Hrvatskoj potrajat će još par tjedana dok se sve ove velike količine voda ne sprovedu do Dunava.

Događanja
Sisačko-moslavačka županija