LADO slavi 75 godina postojanja

Petrinjce oduševio rođendanski plesni koncert Ansambla LADO

LADO je i ovoga puta oduševio petrinjsku publiku vrhunskim izvedbama koje su donijele duh različitih krajeva Hrvatske
DSC_3080-1536×1024Grad Petrinja

Petrinjci su sinoć imali priliku uživati u svečanom plesnom koncertu kojeg Ansambl LADO ove godine izvodi diljem Hrvatske u sklopu obilježavanja svog velikog jubileja, 75 godina postojanja. LADO je i ovoga puta oduševio petrinjsku publiku vrhunskim izvedbama koje su donijele duh različitih krajeva Hrvatske.

Na pozornici su se redale koreografije poput “Kamen goro prozeleni rano” iz zapadne Hercegovine, “Valpovačko kolo” iz Slavonije, “Lički plesovi”, “Ej, sviraj Pavo” – pjesme i plesovi iz Baranje, “Dalmatinsko kolo poskočica – Linđo” iz Dubrovačkog primorja, “Zagorski drmeš”, “Sa šibenskih otoka” iz središnje Dalmacije, “Da bi se zrušile te legradske gore” iz Međimurja, “Božakov čardaš” iz Zelinskog prigorja te “Podravski svati”.

Koncert je otvoren pozdravnim govorom gradonačelnice Magdalene Komes koja je izrazila zadovoljstvo što je drugi put u nepune dvije godine LADO u Petrinji i zahvalila što su jedan od svojih slavljeničkih koncerata odlučili održati u gradu.

– Ovo stvarno sjajno zvuči kada kažete da netko za svoj rođendan poklanja nešto nekome drugome, u ovom slučaju LADO za svoj 75. rođendan daruje plesni koncert Petrinji, gradu koji je ranjen u potresu. Zahvaljujem se ponovno Ansamblu LADO koji je odlučio svoj koncert i svoj rođendan proslaviti u Petrinji, gradu kulture. Zahvaljujemo se Ministarstvu kulture i medija koje je financiralo ovaj večerašnji spektakl. Odaziv Petrinjaca je ogroman kao i prošli put, a sigurna sam da će biti i svaki idući put kada Ansambl LADO bude imao koncert u našem gradu, kazala je gradonačelnica.

Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO kazala je kako im je drago što su ponovno u Petrinji.

– Želja nam je i plan da ovakvi koncerti, plesni koncerti, ali i naši drugi programi koje izvodimo tijekom godine, budu tradicija u Petrinji. Nadam se stoga da se vidimo i sljedeće godine.

Ravnateljica Jurin Bakotić otkrila je planove i popunjen raspored ansambla za ovu godinu.

– Osim ovog plesnog programa, održat ćemo jedan poseban program i to nakon mnogo godina, vokalno instrumentalni program Ladarice orkestar kojeg ćemo premijerno izvesti u Zagrebu na Svjetski dan glazbe, 21. lipnja, te ćemo održati i plesni i vokalno-instrumentalni program u lipnju i srpnju, nakon toga se pripremamo za međunarodnu turneju u Meksiku, a nakon međunarodne turneje, pripremamo naš svečani godišnji koncert u studenom i nakon toga božićni koncert, tako da nam je raspored pun.

Zrinka Posavec, umjetnička voditeljica Ansambla LADO, pojasnila je kako koncert realiziraju zahvaljujući pokroviteljstvu Ministarstva kulture i medija.

– Mislim da je važno da smo danas ovdje. Gdje god dođe LADO, LADO daje svoj dio srca i drago nam je da ćemo to večeras darovati vama. Biti dijelom Ansambla LADO znači vježbati svaki dan iznova jedne te iste stvari, brusiti svaki detalj. Vjerujte mi da mi je potpuno jasno zašto su te izvedbe tako izvrsne, jer je mnogo rada iza svake izvedbe, istaknula je Posavec.

Ansambl LADO jedini je nacionalni profesionalni folklorni ansambl koji ima 75 godina uspješnog umjetničkog djelovanja iza sebe. Predanim radom umjetnica i umjetnika, plesačica i plesača, pjevačica i pjevača te glazbenika svojom preciznošću, umijećem i žarom čuvaju ljepote bogate nematerijalne kulturne baštine Hrvatske i pronose je diljem svijeta.

Događanja
Petrinja