Hit 60. Goranovog proljeća

Petrinjac Vid Bešlić dobitnik nagrade Goran za mlade pjesnike

Žiri je njegovu zbirku pjesama u prozi pod nazivom "Ektoplazma" jednoglasno odabrao kao najbolji među 38 pristiglih rukopisa
DSC_0350-1536×1024Grad Petrinja

Gradonačelnica Komes u gradskoj je upravi upriličila prijam za mladog Petrinjca Vida Bešlića. Vid je na ovogodišnjem, 60. po redu, Goranovom proljeću osvojio nagradu Goran za mlade pjesnike. Žiri je njegovu zbirku pjesama u prozi pod nazivom “Ektoplazma” jednoglasno odabrao kao najbolji među 38 pristiglih rukopisa.

Gradonačelnica je zahvalila Vidu što se odazvao pozivu te mu čestitala na uspjehu koji je ostvario na ovom najznačajnijem pjesničkom festivalu u Hrvatskoj.

– Drago mi je što ti je jedan od uzora i naše gore list, Monika Herceg, koja često posjećuje ovo naše područje iako ne živi više ovdje. Nadam se da ćeš i po tom pitanju pratiti njezine stope, kazala je gradonačelnica te poželjela Vidu još puno uspjeha u daljnjem stvaranju.

Kako je rekao sam Bešlić, “Ektoplazma” je rukopis prvenstveno o gubitku budući da je imao puno gubitaka u obitelji tijekom djetinjstva, a dodao je i kako je neizbježna tema i Domovinski rat koji je ostavio neizbrisive posljedice na ovo područje i ljude.

– Taj rukopis je dijelom i kršćanska poezija, taj rukopis je kontakt s onostranim, s Bogom, što god to bilo iznad nas, i razgovor s pokojnicima.

Iako teških tema, Bešlić ističe kako rukopis u sebi ima i naznaku nade i trunku spasenja koja je odlika kršćanstva. Kao najveću inspiraciju u stvaralaštvu istaknuo je Miroslava Kirina i Moniku Herceg. Rukopis “Ektoplazma” trebao bi biti tiskan ovo ljeto, a Vid se nada i promociji u svojoj rodnoj Petrinji na jesen.

Gradonačelnica Komes istaknula je kako je jedna od stvari na kojima Grad intenzivno radi nakon potresa budući Centar za mlade koji bi pružao potreban prostor i sadržaje za mlade koji žele stvarati u različitim područjima. Pozvala je Vida kao mladog aktivnog Petrinjca da sudjeluje na sastancima vezanim za budući Centar za mlade što je on rado prihvatio. Kao nagradu i poticaj za daljnje stvaralaštvo, ali i zahvalu što svojim radom i uspjehom promiče grad Petrinju, gradonačelnica je Vidu uručila simbolični ček s iznosom od 400 eura.

Događanja
Petrinja