KUD Pokupljanka

Petrinja ugostila svečanost “100 godina kulturne baštine – Brest Pokupski”

Na svečanosti je predstavljena netom izdana monografija o razvoju kulturne baštine na području Bresta Pokupskog
nas-2Grad Petrinja

U organizaciji KUD-a Pokupljanka iz Bresta Pokupskog i Grada Petrinje proteklog je vikenda na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji održana svečanost pod nazivom „100 godina kulturne baštine – Brest Pokupski”.

Na svečanosti je voditelj društva Darko Hrnčević predstavio netom izdanu monografiju o razvoju kulturne baštine na području Bresta Pokupskog. Uz zahvalu svima koji su pomogli organizaciji ove svečanosti, predsjednica KUD-a Pokupljanka, Ružica Pavković, posebno je istaknula važnost čuvanja baštine:

– Čuvajmo nasljeđe putovanja. Čuvajmo nositelje i čuvare. Čuvajmo naša blaga. Sve započinje time. I sve završava s time. 100 godina ta sloga, seljačka sloga, širila je zvukove divnih pjesama, prekrasnih nošnji, mirisa proljetnih blagdana, božićnih misnih slavlja, običaja koji nikada ne nestaju, i predavala ih mladima, svojim potomcima, s koljena na koljeno, s generacije na generaciju, iz škrinje u škrinju, zaključila je Pavković.

Ispred Grada Petrinje svečanosti je nazočio zamjenik gradonačelnice, Ivan Prskalo, koji je zahvalio Brestovljankama i Brestovljanima na čuvanju tradicije, a posebno na ustrajnosti da i mlade usmjere prema očuvanju bogate baštine zajednice iz koje potječemo.

Na svečanosti su, uz domaćine, nastupili prijatelji Pokupljanke koja gostuje i kod njih na smotrama i susretima koje organiziraju. Petrinjskoj publici tako su se predstavili KUD Strmec, KUD Sveti Martin Dubrava Vrbovečka, KUD Matija Gubec Ilača, KUD Paurija Dubravci, KUD Jeka Hrvatska Dubica i FA Etno Siscia iz Siska.

Događanja
Petrinja