Prvi u Hrvatskoj i Europi

Ove godine započinje izgradnja Centra gaming industrije u Novskoj

Otvorenje Centra gaming industrije očekuje se 2027. godine
Novska: Predstavljanje europskog projekta Centar gaming industrijeNikola Čutuk/PIXSELL

Ove godine započinje izgradnja Centra gaming industrije u Novskoj čije se otvorenje očekuje 2027. godine, najavljeno je danas na predstavljanju projekta.

Riječ je o projektu vrijednom 60 milijuna eura, prvom koji će biti financiran iz europskog Fonda za pravednu tranziciju, a gradit će u Poduzetničkoj zoni PISMO na površini od osam hektara. Nositelj projekta je Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, a partneri Sisačko-moslavačka županija, Razvojna agencija SIMORA i Grad Novska.

Nikola Čutuk/PIXSELL

Projektiranje je u međuvremenu završeno i ishodovane su sve dozvole te slijedi raspisivanje javnog natječaja za gradnju, dok se početak radova očekuje krajem 2024. godine. Kako se moglo čuti na predstavljanju, gradit će arena za e-sport s dvije i pol tisuće mjesta za gledatelje i prostor za odvijanje gaming natjecanja, a tu su i fakultet, sportska dvorana, bazen, studentski dom za 250 korisnika, akcelerator s VR studijem, inkubator s dvoranom za testiranje videoigara te drugi prateći sadržaji. Ondje će se, također provoditi petogodišnji visokoobrazovni studij iz područja videoigara i srednjoškolski program.

Ravnateljica Javne ustanove Regionalni koordinator SMŽ Andreja Šeperec poručila je kako će ovaj centar postaviti nove standarde za studentske kampuse, dok je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak poručio kako će gaming centar, osim što je uvršten među strateške važne državne projekte, također pridonijeti revitalizaciji Sisačko-moslavačke županije.

Nikola Čutuk/PIXSELL

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić napomenuo je kako će Novska prva imati ovakav centar u Hrvatskoj i Europi, dok je na predstavljanju zadovoljstvo izrazio i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, nekadašnji gradonačelnik Novske, rekavši kako je grad zaživio zahvaljujući ovom projektu koji je privukao mlade iz svih krajeva Hrvatske.

Aktualna gradonačelnica Novske Marija Kušmiš istaknula je kako se Novska promijenila i obogatila uspostavljanjem Centra gaming industrije.

– Pokrenuto je gospodarstvo, primjetna je nova energija i polet te smo obogaćeni i kulturno, jer je u grad doselilo puno mladih ljudi iz svih krajeva Hrvatske. Neki ostaju živjeti u Novskoj, zaključila je Kušmiš.

Događanja
Gospodarstvo
Novska