Veliki dan za Kravarsko

Otvorena i posvećena župna crkva Uzvišenja Sv. Križa u Kravarskom

Stara župna crkva u Kravarskom srušena je u razornom potresu 29. prosinca 2020. godine, a nova crkva gotovo je istih dimenzija i oblika i sagrađena je na istom mjestu gdje je bila i stara, na uzvisini usred mjesta
336683101_902730694322755_3980208376077317463_nBoris Scitar/PIXSELL

Župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom u nedjelju je svečano otvorena i posvećena, a stara župna crkva srušena je u razornom potresu 29. prosinca 2020. i jedan je od simbola stradanja ‘petrinjskog potresa’ na području Zagrebačke županije. Misno slavlje i posvećenje crkve predvodio je sisački biskup Vlado Košić.

Nova Župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom gotovo je istih dimenzija i oblika i sagrađena je na istom mjestu gdje je bila i stara, na uzvisini usred mjesta, priopćeno je iz Sisačke biskupije. Nešto je veća zbog jačih temelja, a zvonik je izgrađen po uzoru na onaj koji je srušen bombardiranjem u Drugom svjetskog ratu. Ovo je prva u potpunosti obnovljena crkva, nakon potresa, u Sisačkoj biskupiji.

Ova župa ima oko četiri tisuće vjernika, a okupljeni na današnjem misnom slavlju rekli su kako je ovo veliki dan za njih i za njihovu vjeru. Uz brojne domaće vjernike, misnom slavlju i posvećenu crkve je nazočio i potpredsjednik Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec, predstavnici Zagrebačke županije te susjednih gradova i općina kao i predstavnici brojnih udruga, vatrogasci i članovi kulturno umjetničkih društava.

-Često sam prolazio ovdje i susretao se s načelnikom i Odborom za izgradnju crkve, i pratio brzu i snažnu dinamiku koja je ovdje bila vidljiva svakim danom- rekao je ministar Medved.

Na početku misnog slavlja biskup Košić je poručio kako je ovo “velika pobjeda dobra, kada se ova crkva kao iz praha podigla, nakon potresa koji joj je srušio zvonik i zidove. Bogu zahvaljujemo! Bogu koji je milosrdan i koji nam je darovao tu snagu i sposobnost, podigao duh onima koji su mogli ostvariti ovaj podvig te su, pomognuti dobrim ljudima i onima koji su željeli pomoći, sagradili novu crkvu”, istaknuo je sisački biskup Košić.

Zahvaljujući vrijednim župljanima planovi za obnovu Župne crkve uzvišenja Svetoga Križa krenuli su odmah nakon potresa, a sami radovi krenuli su u veljači 2022. prema projektu arhitekta Mladena Brckovića, naveli su iz Sisačke biskupije.

Da bi se osigurala sigurnost lokacije u zemlju je položeno 96 armiranih betonskih pilota dubokih nešto više od 10 metara. Obnova je financirana sredstvima Zagrebačke županije, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Varaždinske i Sisačke biskupije te župljana i drugih donatora.

Događanja
Regija