Nova pomoć kućnim budžetima

Od siječnja besplatan gradski prijevoz za sisačke učenike i umirovljenike

U prijedlog proračuna za 2024. godinu ugrađena je i subvencija gradskog autobusnog prijevoza čiji će rezultat biti prijevoz bez plaćanja za sve umirovljenike starije od 65 godina i za sve učenike osnovnih i srednjih škola
Prijevoz-bez-plaćanja-za-umirovljenike-i-učenike-1024×683

Prijedlog proračuna Grada Siska za 2024. godinu s pratećim dokumentima, o kojem će danas raspravljati Gradsko vijeće Grada Siska, donosi i novost svim umirovljenicima i učenicima osnovnih i srednjih škola. Na prijedlog gradonačelnice Kristine Ikić Baniček u prijedlog proračuna za 2024. godinu ugrađena je i subvencija gradskog autobusnog prijevoza čiji će rezultat biti prijevoz bez plaćanja za sve umirovljenike starije od 65 godina i za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

– Ovo je još jedan korak u našem nastojanju da našim umirovljenicima i učenicima omogućimo pouzdan i siguran prijevoz do željenih odredišta i do škole gradskim prijevoznikom Auto prometom Sisak, koji ima najmlađi i najsigurniji vozni park u Hrvatskoj. Želimo još jednom pomoći kućnim budžetima sisačkih obitelji školaraca i našim umirovljenicima koji su svoj život proveli doprinoseći našoj zajednici, kazala je gradonačelnica govoreći o ovoj mjeri.

Ova subvencija ima utemeljenje i u prometnoj studiji koja predviđa da se javni prijevoz učini atraktivnijim, a cilj joj je potaknuti bar djelomično rasterećenje automobilskog prometa, čime bi se smanjile gužve i povećala sigurnost na gradskim ulicama i oko škola.

Podsjetimo, umirovljenici su do sada imali povoljniju cijenu prijevoza, baš kao i učenici kroz mjesečnu kartu. Novim sustavom od 1. siječnja 2024. omogućit će se da se umirovljenici na ulazu u autobus identificiraju svojom vrijednosnom karticom i time automatski steknu povlasticu prijevoza bez plaćanja. Osmoškolci i srednjoškolci će potvrdama svog učeničkog statusa u sustavu biti zabilježeni kao korisnici povlaštenog prijevoza bez plaćanja.

Aktualno
Sisak