Novac prikupljen u humanitarnim aktivnostima namijenjen liječenju ne podliježe oporezivanju

Zagreb: Održana druga sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje euraZagreb: Održana druga sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura 28.02.2019., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je druga sjednica Nacionalnog vijeca za uvodjenje eura. Boris Vujcic, Zdravko Maric, Marija Pejcinovic Buric. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da humanitarne, kao i aktivnosti građana kojima se prikuplja novac za liječenje, nabavu lijekova i slično ne podliježu oporezivanju, jer nije riječ o dohotku. Također, ni na višak prikupljenih novaca za tu namjenu nema oporezivanja.

-Ovo nije bila prva takva aktivnost i akcija koja je dobila veliku medijsku pozornost, što je sjajno i čestitam medijima da su to tako pratili i podržali što je Hrvatska opet tako ujedinjena na tako plemenitoj aktivnosti. Porezna uprava uvijek ima jedinstven stav prema takvim akcijama, a to je zakonsko rješenje. Zakon o porezu na dohodak, članak 8, vrlo jasno definira da sve što je vezano za takve aktivnosti, a koje su usmjerene na operativne zahvate, liječenje, nabavu lijekova i ortopedskih pomagala- naglasio je Marić.

Aktualno
Hrvatska
Politika