Zlatni pir

Muzej u Donjoj Kupčini proslavio pedesetu obljetnicu rada

Uz obljetnicu muzeja organizirana je dvodnevna manifestacija „Etno Pisarovina“
zavičajni muzej donja kupčina

Pedesetu obljetnicu proslavio je Zavičajni muzej Donja Kupčina, po veličini drugi muzej na otvorenom u Hrvatskoj. Muzej etnografskog tipa u deset objekata (tradicijskih drvenih kuća) prikazuje seosku stvarnost s kraja 19. na početak 20. stoljeća.

– Cjelokupnu stvarnost toga vremena možemo doživjeti na jednome mjestu. U tradicijskim drvenim kućama, koje su spomenici kulture, čuvaju se etnografski predmeti koji svjedoče o nekadašnjem načinu života, kada je selo bilo samoodrživa cjelina. Nekada su ljudi, za svoje potrebe, sami proizvodili i hranu i odjeću i obuću, koristili se blagodatima prirode uz pomoć jednostavnijih ili kompliciranijih alata i sprava… Sve to može se pogledati u ovome muzeju, ispričala je Anđelka Vidović, suradnica za kulturnu baštinu Zavičajnog muzeja Donja Kupčina.

Uz obljetnicu muzeja organizirana je dvodnevna manifestacija „Etno Pisarovina“ popraćena dječjim i radionicama izrade ručnih radova i cvijeća od papira, domaćim placom s oblizekima, nastupom kulturno-umjetničkih društava i etno koncertom. Prisutna je bila i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović.

– Kroz program javnih potpora u kulturi Županija sufinancira zaštitu ovoga muzeja i otkup predmeta za njegovu zbirku, istaknula je Glasnović. Županija je pomogla i tiskanje zbirke kupčinskih tradicijskih jela „Kaj se negdar jelo“, također predstavljene na ovoj manifestaciji.

Događanja
Regija