Radovi u tijeku

Muzej Moslavine nastavio s uređenjem podrumskim prostorija

U posljednje četiri godine učinjen velik napredak
20230712_074344(0).a1bbd95195281cd61673507e85dbb48cGrad Kutina

Gradonačelnik Zlatko Babić i njegova zamjenica Ivana Grdić obišli su u društvu ravnateljice Muzeja Moslavine Kutina Jasmine Uroda Kutlić radove u podrumu muzeja. Naime, u podrumu se vrši adaptacija prostora te je u posljednje 4 godine učinjen velik napredak. Radovi su opsežni, financijski iscrpni, no prema riječima ravnateljice muzeja, više nego neophodni i njihov rezultat bit će na zadovoljstvo i posjetitelja, ali i djelatnika muzeja.

– Grad Kutina pomaže financijski sve radove koji se odvijaju u ovom podrumu muzeja, koji je izuzetno zanimljiv, građen je u nekoliko faza u 19. stoljeću, ima veliki broj bolti, stupova i stvarno ima dušu. Kao prostor, do sada je služio kao skladište, praktički se spremalo sve i svašta i već je probila i vlaga i bila je već i upitna sama održivost, odnosno građevinska sigurnost cijele zgrade. Prije 4 godine pristupili smo prvo zaštiti i izolaciji vanjskog dijela i nastavili smo s unutarnjim uređenjem samog ovog podruma. Ovim radovima muzej će dobiti dodatni, veliki prostor za svoj izložbeni dio i time ćemo i obogatiti taj sadržaj u gradu Kutini, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

– Pa evo, i ove godine nastavljamo dalje, što nas, naravno, izrazito veseli. Dakle, ove godine došli smo u fazu daljnjih radova, prostor je u potpunosti izoliran, a na pod dolazi cementni estrih. Podrum je kompletno očišćen od stare žbuke, stavlja se nova i završit ćemo uređenje prostora s finom žbukom. To nam je prva faza radova, a u drugoj fazi radova izvršit će se grijanje, hlađenje, instalacije te će spomenuti sustav biti stavljen u funkciju ove godine. Od Ministarstva kulture dobili smo sredstva iz 2 programa, prvi program je vezan za rekonstrukciju, dok je drugi zaštita nepokretnih kulturnih dobara. Ukupna sredstva Ministarstva kulture koje smo dobili su oko 90.000 eura, a Grad Kutina nas i dalje prati u radovima što ove godine iznosi oko 37.000 eura. S ovim sredstvima uspjet ćemo završiti što sam nabrojala, no gledamo i druge izvore financiranja, pa se nadamo da ćemo možda uspjeti nešto ostvariti i iz izvora Europske unije, objasnila je Jasmina Uroda Kutlić.

Ravnateljica Uroda Kutlić osvrnula se i na sljedeću fazu radova te samu namjenu spomenutog prostora:

– Sljedeća faza bila bi popločavanje prostora i krečenje, odnosno bojanje, sanitarni prostor i dizalo. Tempo radova, naravno, ovisit će o financijama Što se tiče same namjene prostora, ovdje će se preseliti arheološki stalni postav, a u ovom zadnjem dijelu muzeja jedan dio ćemo odvojiti i za čuvaonicu, s obzirom na to da se kao i svi muzeji mučimo s prostorom, osobito naravno čuvaonicom. S ovim radovima kulturnopovijesni postav konačno će dobiti isto tako širi prostor gdje ćemo moći svoje blago koje čuvamo, s obzirom na to da je stvarno dosta toga u našim depoima, moći konačno i pokazati.

Događanja
Novska