Ministar Tolušić obišao Đakovačku ergelu i lokalne poljoprivrednike

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić obišao je Državnu ergelu Đakovo i tom prigodom svečano otvorio završeni južni dio jahaonice.

U 2018. godini Ministarstvo poljoprivrede je Državnoj ergeli Đakovo i Lipik dodijelilo 6 milijuna kuna namjenskih sredstava za dovršetak južnog dijela jahaonice i za nabavku poljoprivredne mehanizacije za unapređenje poljoprivredne proizvodnje koja se odvija na ergeli. Tim sredstvima je rekonstruirana građevina športsko – rekreacijske namjene, odnosno dio objekta prenamijenjen je u multimedijalni posjetiteljski centar, završen je južni dio jahaonice te se opremio interijer suvenirnice i ugostiteljskog objekta.

– Ponosan sam što sam na čelu resora u čijoj je nadležnosti ovako respektabilna institucija, prepoznata u Europi i svijetu. Uzgojno-selekcijski rad, briga o uzgoju đakovačkih lipicanaca pod stalnim je nadzorom konjogojskih stručnjaka s ciljem napretka i očuvanja elitnog genetskog potencijala lipicanske pasmine u Hrvatskoj. Modernizacijom unaprjeđujemo i turistički potencijal koji s konjogojstvom u ovom kraju ima veliki potencijal. Radit ćemo i dalje na očuvanju ove neprocjenjive vrijednosti i baštine Đakova, Slavonije i Hrvatske, izjavio je tom prilikom potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Nakon ergele, ministar Tolušić obišao je obrt KERA-AGRO u Kućancima Đakovačkim koji vodi mladi poljoprivrednik Antonio Kerovac. Također, ministar je obišao i tvrtku Grube d.o.o. u Drenju koji vode bračni par Branko i Marija Kolak, koji se bave proizvodnjom mlijeka, a obrađuju preko 300 ha površina pod žitaricama i jabukama.

– Ovo su primjeri naše budućnosti u poljoprivredi, primjeri kako se može kad se hoće. Vrijedni i radni ljudi su svoje znanje, volju i želju upregli u poljoprivredu – i u tome uspjeli. Dva različita poljoprivrednika, mali i mladi te veliki – rastu i razvijaju se u cilju dobrog poslovanja i rasta, zaključio je ministar Tolušić.

Aktualno
Hrvatska
Politika