Veliki uspjeh Plemenite opčine turopoljske

Meso turopoljske svinje dobilo je europsku zaštićenu oznaku izvornosti

Time je meso turopoljske svinje postalo 45. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU
PXL_260322_92708147-1280×914.jpgMarko Prpić/PIXSELL

Meso turopoljske svinje dobilo je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavljeno je u ponedjeljak u Službenom listu Europske unije, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede navodeći kako je to 45. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU.

Postupak zaštite naziva „Meso turopoljske svinje“ pokrenula je Plemenita opčina turopoljska, Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom „Meso turopoljske svinje“.

Turopoljska svinja potječe iz područja Turopolja, a u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća uzgojno područje turopoljske svinje proširilo se iz Turopolja prema Sisku i Draganiću, a kasnije i na dio Slavonije i Podravine, dospjevši sve do granica Mađarske čime je turopoljska svinja postala najraširenija pasmina svinje u Hrvatskoj.

Zaštita proizvoda „Meso turopoljske svinje” temelji se na specifičnoj kvaliteti mesa koja je rezultat genetske osnove te načina držanja i hranidbe svinja, kao i dobi svinja pri klanju.

„Meso turopoljske svinje” karakteristično je po tamnijoj i crvenijoj boji, kompaktnijoj mišićnoj teksturi te prirođeno ima veći stupanj nakupljanja masnog tkiva, posebice u potkožnom dijelu te između mišića. Termički obrađeno meso je pri konzumaciji elastično-sočne konzistencije, punog okusa i specifične arome koju daju otopljene masnoće mesa, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

 

Agro
Aktualno
Regija