Završili Dani meda i pčelinjih proizvoda

Med Željka Miše šampion ovogodišnjih Dana meda u Popovači

Od 17 ocijenjenih uzoraka svi su bili zadovoljavajući te su dodijeljene četiri brončane, devet srebrnih i četiri zlatne diplome
12._dani_meda

Na prostoru popovačke Tržnice u subotu je održan središnji program manifestacije Dani meda i pčelinjih proizvoda koja se u Popovači održava već dvanaestu godinu zaredom.

Već tradicionalna manifestacija održava se na inicijativu Udruge pčelara i medara Lipa i Turističke zajednice grada Popovače, a u cilju promocije pčelarstva i popularizacije pčelinjih proizvoda na području grada Popovače i općine Velika Ludina. Uoči ovog, središnjeg dijela manifestacije, vrijedni članovi Udruge su kroz čitav prethodni tjedan svoje proizvode predstavljali na Izložbeno- prodajnom štandu meda i mednih proizvoda u središtu Popovače, a za građanstvo, odnosno vrtićku i školsku djecu u petak je održano i edukativno predavanje na temu pčelarstva i važnosti upotrebe meda u prehrani. Djeca su bila iznimno kreativna te svojim radovima pokazala svoja viđenja važnosti ovog proizvoda.

Početak subotnjeg programa 12. Dana meda obilježen je svečanim mimohodom središtem Popovače u kojem su, pred članova Udruge i uzvanika, sudjelovali i članovi počasnog reda sv. Ambrozija te popovačke mažoretkinje. U okviru središnjeg dijela programa proglašeni su rezultati ovogodišnjeg ocjenjivanja meda provedenog na Agronomskom fakultetu. Od 17 ocijenjenih uzoraka svi su bili zadovoljavajući te su dodijeljene četiri brončane, devet srebrnih i četiri zlatne diplome. Brončanu diplomu za bagremov med dobili su Miroslav Sekereš i Stjepan Vnučec, a za kestenov i suncokretov med Simeun Trivunović. Srebrnu diplomu za bagremov med dobili su Mario Račić, Ivan Vinceković i Siniša Perko, za cvjetni med Tomislav Hajek, za med od amorfe Vedran Venturin i Nada Šerbecki, za lipov med Marijan Hajek i Krunoslav Kopejtko, a za kestenov med Tamara Sekereš. Zlatnu diplomu za med od amorfe dobili su Dražen Kocet i Marijo Milek, a za lipov med Marko Jagnjić i Željko Miša. Med od lipe Željka Miše ujedno je bio i najbolje ocijenjen te je proglašen šampionom 12. Dana meda u Popovači.

Popovačke pčelare, odnosno druge izlagače koji su sudjelovali na manifestaciji kao i okupljene posjetitelje pozdravili su predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet, gradonačelnik Josip Mišković, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode SMŽ Anita Sinjeri-Ibrišević kao i saborska zastupnica, predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir koja je manifestaciju proglasila otvorenom. Svi su oni izrazili zadovoljstvo kvalitetom meda i pčelarskih proizvoda, kao i upornošću i trudom koje pčelari svakodnevno ulažu, a kako bi odgovorili na brojne izazove. Osvrnuli su se i na potpore s lokalne, regionalne i državne razine, a koje itekako pomažu pčelarima u njihovom radu. Također, naglasili su i kako je med jedan od važnih promotora turizma na ovom području, kao i činjenicu da je upravo Sisačko-moslavačka županija najpčelarskija županija u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Udruge pčelara Lipa Popovača Drago Plaščar upućujući pozdravnu riječ okupljenima je naglasio kako su količine meda manje nego prošle godine, no, med, kao i ostali pčelinji proizvodi, izuzetne su kvalitete. Zahvalio je ovom prilikom Gradu Popovači i gradskoj Turističkoj zajednici na podršci  u organizaciji ove važne manifestacije, kao i na provedbi brojnih aktivnosti kojima se promovira pčelarstvo, s posebnim naglaskom na realizaciju projekta Kuća meda. Sa suradnicima je potom uručio prigodne poklon pakete u znak zahvale djeci za trud u izradi likovnih radova koji su bili izloženi na manifestaciji. Posjetitelji su imali priliku razgledati i bogatu izložbu pčelarske opreme, a program su svojim nastupima obogatili članovi Udruge mažoretkinja Grada Popovače, Acrobatskog rock’n’roll kluba Popovača te najmlađe skupine KUD-a Mijo Stuparić iz susjedne Velike Ludine.

Događanja
Popovača