Započelo javno savjetovanje

Kutina se priprema na izmjene poreznih propisa: Doznajemo tko neće morati plaćati porez Gradu

Građanima više, Gradu manje
novac

Grad Kutina objavio je javno savjetovanje o odlukama o gradskim porezima Grada Kutine s obzirom na najavljene izmjene poreznih propisa od 1. siječnja 2024. godine.

No, što bi to zaista značilo za građane? Naime, zaposlene osobe koje primaju 700 eura bruto prema novoj odluci neće plaćati porez Gradu Kutini s obzirom na to da je povećana razina osobnog odbitka. Osobe s primanjem od 1.150 eura bruto su plaćale 87 eura prireza i poreza mjesečno, dok bi sada plaćale 72 eura što je razlika 15 eura mjesečno više koja ostaju zaposleniku, a osobe s primanjem od 2.700 eura bruto plaćat će 361 euro umjesto dosadašnjih 370 eura, što je 9 eura mjesečno više u kućni budžet.

Povećanjem poreza na dohodak nastoji se osigurati bolja razina životnog standarda u Gradu Kutini osobama s malim primanjima. Naime, do sada je Grad Kutina uprihodio na godišnjoj razini oko 800.000 eura od prireza na dohodak čiji se dio ovom odlukom nastoji “vratiti” u Gradsku riznicu. U svakom platnom razredu osobe će biti na dobitku, no što je veći iznos bruto plaće, to će im “manje ostati”, što će u konačnici rezultirati većim plaćama i smanjenim sredstvima koja će biti uplaćena u proračun Grada Kutine.

– Spomenutim mjerama nastoje se nadoknaditi sredstva kojima bi se nastavila ulaganja u zdravstvo, obrazovanje, sport, kulturu i infrastrukturu što bez spomenutih sredstava nije moguće. Ovim putem pozivam vas da se uključite u javno savjetovanje, iskažete svoj stav o navedenoj temi i zajedno odlučimo o budućim projektima Grada Kutine. Spomenuti iznos svakako je od iznimne pomoći najugroženijim građanima, projektima od zajedničkog interesa te smatram kako zajedničkim naporima trebamo nastaviti doprinositi boljitku Grada Kutine i svih naših sugrađana!, poručio je gradonačelnik Zlatko Babić.

Aktualno
Kutina