Od 16. do 22. rujna

Kutina obilježava Europski tjedan mobilnosti

Organizirane su akcije i događanja u kojima mogu uživati svi+, neovisno o godinama i sportskoj spremi
123567890.a8649344e6b75728674913eed86de82b

U Kutini se od 16. do 22. rujna obilježava Europski tjedan mobilnosti kojim se 22. godinu zaredom nastoji osvijestiti ljude diljem svijeta na sve benefite kretanja, uživanja u prirodi i rekreaciji te se tim povodom organiziraju razne akcije i događanja u kojima mogu uživati svi sudionici, neovisno o godinama i sportskoj spremi.

Tema 22. Europskog tjedna mobilnosti je „Štedite energiju“ („Save Energy“), a slogan i ove godine ostaje „Kombiniraj i kreći se!“ („Mix & Move!“), kojim se potiče odabir aktivnih oblika kretanja ili kombiniranje pješačenja i bicikliranja s javnim prijevozom. Pritom se želi istaknuti kako se pješačenjem i bicikliranjem ne proizvode štetni emisijski plinovi, ali i brojne druge prednosti i dobrobiti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti te pozitivnog učinka na ljudsko zdravlje. Manifestacija Europski tjedan mobilnosti sastavljena je od 3 glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti (kao što su npr. uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza) te “Dana bez automobila” koji se svake godine održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Grad Kutina, uz još 11 gradova diljem Hrvatske, sudjeluje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti s raznim aktivnostima a ciljem poticanja promjene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza te drugih čistih i inteligentnih prijevoznih rješenja organiziranjem raznih aktivnosti i događanja sa svrhom podizanja svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti. Turistička zajednica grada Kutina će u suradnji s Gradom Kutina, Športskim centrom Kutina, Biciklističkim klubom Kutina, Atletskim klubom „Maratonjare“, Rekreacijskim klubom Forza, Društvom naša djeca Kutina te Dječjim vrtićem Kutina pripremiti nekoliko događanja na području grada.

U srijedu, 20. rujna u 17 sati, održat će se biciklistički i pješački obilazak grada Kutine, a pridružit će se i rekreativni trkači. Biciklistički klub Kutina će vas povesti u otkrivanje skrivenih lokacija grada, a u 17 se možete pridružiti laganoj šetnji od 2,5 km kroz grad i šetnicom uz Kutinicu sve do Gradskog bazena. Rekreativni trkači će u pratnji atletskog kluba „Maratonjare Kutina“ uz brži tempo obići grad u ruti dugoj 5 km. Start obilazaka je u 17: sati pokraj natpisa „Kutina“ na prostoru Trga dr. Franje Tuđmana, a zajednički cilj je prostor kod Gradskog bazena Kutina, za koji se pobrinuo Športski centar. Od 18 sati zainteresirani posjetitelji će se moći pridružiti organiziranom vježbanju u prirodi uz Rekreacijski klub Forza. Imat će priliku iskusiti jogu u prirodi i tako pokušati povezati um, duh i tijelo, a ostali se mogu okušati u pilatesu i tako isprobati vježbanje koji može pružiti dobar omjer fleksibilnosti, snage, jačanja tonusa mišića te pomoći kod određenih bolova. Za još zanimljivih aktivnosti kojima se mogu pridružiti i najmlađi posjetitelji pobrinut će se Društvo naša djeca Kutina koje će održati Radionicu zdrave prehrane, a uratke s radionice će moći degustirati svi posjetitelji.

U povodu Europskog dana bez automobila, koji se obilježava 22. rujna, Trg kralja Tomislava će se od 7 do 17 sati zatvoriti za promet, te će postati mjesto druženja polaznika Dječjeg vrtića Kutina. Oni će doći do Trga kralja Tomislava svojim rolama, biciklima i romobilima, gdje će moći pokazati vještine na postavljenom poligonu u suradnji s Biciklističkim klubom Kutina. Kreativni polaznici Dječjeg vrtića Kutina će imati priliku oslikati ulicu grada, a ostali će moći sudjelovati u sportskim aktivnosti u parku kestena.

Događanja
Kutina