Petrinja primjer drugima

Komes o povlačenju kohezijskih sredstava: Najveći problem bio je manjak ljudskih resursa, nedostatak znanja i institucionalnih kapaciteta

U Europskom parlamentu održana je rasprava o korištenju kohezijskih sredstava u prvih deset godina članstva Hrvatske u EU-u
395672390_662556432647187_1875756158786746472_nGrad Petrinja

Na Odboru za regionalni razvoj Europskog parlamenta u Bruxellesu raspravljalo se o korištenju kohezijskih sredstava u prvih deset godina članstva Hrvatske u EU-u. U raspravi je sudjelovalo izaslanstvo saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a.

Hrvatska je iz prvog sedmogodišnjeg proračuna EU-a od 2013. do 2020. imala na raspolaganju 10,7 milijardi eura, a ta se sredstva, zbog pravila N+3 mogu se iskoristiti još tri godine nakon isteka toga razdoblja, dakle do kraja 2023. Hrvatska je uspjela iskoristiti sva kohezijska sredstva iz prvog višegodišnjeg proračuna EU-a, učinci se vidi na terenu, ali glavni izazov je smanjiti goleme razlike u razvijenosti među županijama, rečeno je na raspravi u Europskom parlamentu.

Kao članica saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a na raspravi u Bruxellesu sudjelovala je i saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes koja je na samom početku rekla kako je počašćena što kao gradonačelnica tako malog grada ima priliku sudjelovati u raspravi.

– Petrinja je teško stradala u Domovinskom ratu od kojega se još nismo stigli u potpunosti oporaviti i onda nas je zadesio katastrofalni potres krajem 2020. godine, kazala je uvodno Komes, a potom je govorila o provedbi projekata u sklopu Intervencijskog plana, financiranih od strane Europske unije iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija naglasivši kako su pandemija, a onda i potres usporili određene aktivnosti, no u posljednje vrijeme uspješno su iskorištena sredstva iz Europskog fonda solidarnosti.

– Najveći problem za Sisačko-moslavačku županiju bio je manjak ljudskih resursa, nedostatak znanja i institucionalnih kapaciteta zbog čega je bilo pogrešaka u svim fazama povlačenja kohezijskih sredstava, a najviše u postupcima javne nabave te su stoga morali biti angažirani kadrove izvan te regije, kazala je.

– Uspjeli smo povući sva sredstva iz Fonda solidarnosti i to se vidi na terenu. Cilj lokalnih vlasti bio je zadržati stanovništvo na potresom pogođenom području i smatram da smo u tome uspjeli. Bez sredstava iz Fonda to bi bilo gotovo nemoguće ostvariti, rekla je Komes.

Ističe i kako se ponosi time što je Petrinja primjer drugima u povlačenju i korištenju sredstava iz Fonda solidarnosti.

– Imamo konkretne rezultate i to se vidi na svakom koraku. Zato još jedanput zahvaljujem svim svojim suradnicima na uloženom trudu i radu, ali i svim Petrinjkama i Petrinjcima na povjerenju i potpori, rekla je saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

Petrinja
Politika