Čestitke svima

I u Sisačko-moslavačku županiju stigle nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

Ruralni turizam važan je čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma
smz_image_2023-12-01_10-50-28-882

Ove godine Osijek je bio domaćin nagrade “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award” koja je godišnji projekt nacionalnog ocjenjivanja (turističkih) obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, poduzetnika u ruralnom turizmu, ruralno-turističkih projekata i manifestacija, tradicijske gastronomije ruralnih područja, vinskog turizma te zaštićenih proizvoda i održivog razvoja. Iz Sisačko-moslavačke županije bilo je prijavljeno 11 kandidata.

U kategoriji Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka, zlatnu povelju osvojila je Vinarija Trdenić koja danas broji 16 hektara vinograda, a posebnu pažnju pridodaju autohtonoj sorti Škrlet.

U kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija, srebrnu povelju osvojila je Moslavačka priča, gospodarstvo podno Moslavačkog gorja u mirnom gaju koje nudi moslavačke i lovačke specijalitete.

U kategoriji Ruralno turističko projekti, srebrnu povelju osvojila je Javna ustanova Park prirode Lonjsko Polja za manifestaciju Dani graditeljske baštine u Krapju koja ima za cilj promociju kulturnih, povijesnih i tradicijskih vrijednosti jasenovačke Posavine.

U kategoriji Moderna (ruralna) domaćinstva, brončanu povelju osvojila je Drvena kuća Babylonica koja se nalazi se u selu Moštanica, a opremljena je suvremenim sadržajem.

U kategoriji Tradicijska (ruralna) domaćinstva, brončanu povelju osvojila je Ruralna kuća Trnovka, autentična drvena kuća s wellness faktorom.

U kategoriji Ruralno turistički projekti, brončanu povelju osvojio je Muzejska zavičajna zbirka grada Novske – muzejska zbirka Sajko, zbirka starih predmeta nastala tijekom gotovo pola stoljeća prikupljanja i obogaćivanja, radom kolekcionara Živka Sajka i njegovog sina Željka.

Ruralni turizam važan je čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma. Nagradu dodjeljuje i organizira Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”.

Događanja
Hrvatska