Lokalna politika

Gradsko vijeće odbilo prijedlog povećanja cijene popovačkog vrtića

Cijena vrtića na teret roditelja nije se mijenjala od 2008. godine
gradsko vijeće grada popovače

Gradsko vijeće Grada Popovače jučer je održalo svoju 26. po redu sjednicu. Pred vijećnicima se među ostalim našla odluka o kriterijima i mjerilima za sudjelovanje roditelja u cijeni programa Dječjeg vrtića Popovača koja u konačnici nije usvojena.

U okviru obrazlaganja, gradonačelnik Josip Mišković istaknuo je da je riječ o prijedlogu Upravnog vijeća Dječjeg vrtića u kojem, uz predstavnike Grada kao osnivača, sudjeluju i predstavnici djelatnika i roditelja.

– Cijena vrtića na teret roditelja nije se mijenjala od 2008. godine, a u međuvremenu su troškovi osnovnih energenata i namirnica porasli za oko 47 % te ekonomska cijena iznosi oko 340 eura. Mjesečne cijene vrtića u susjednim, odnosno lokalnim jedinicama u okruženju također iznose najmanje oko 100 eura, odnosno dosadašnja cijena popovačkog vrtića značajno je manja u odnosu na druge vrtiće, pojasnio je gradonačelnik te dodao da Grad kontinuirano ulaže značajna sredstva u osiguravanje kvalitete prostornih uvjeta, kao i za uvjete rada djelatnika, a uz snažne napore uspjela su se u vrtić upisati i sva zainteresirana djeca te ne postoje liste čekanja.

Prema ovom prijedlogu roditelji bi trebali sudjelovati u cijeni cjelodnevnog programa u vrtiću sa 100 eura mjesečno (umjesto dosadašnjih 73 eura), dok bi za kraći program trebali izdvojiti 69,45 eura mjesečno (umjesto 50,70 eura), a za tečaj engleskog jezika i program igraonice 30 eura mjesečno. Za djecu iz obitelji korisnika stalne socijalne pomoći korištenje vrtića bilo bi besplatno, za djecu samohranih roditelja plaćalo bi se 50 % cijene, za djecu invalida Domovinskog rata cijena bi se umanjila za postotak invalidnost, a roditelji koji imaju dvoje i više djece u redovitom programu za prvo dijete plaćali bi punu cijenu, za drugo 75 % cijene, a za treće i svako daljnje dijete 50 % cijene.

Oporbeni vijećnici HDZ-a nisu podržali ovaj prijedlog zbog, kako su obrazložili, činjenice da se povećanje participacije roditelja u cijeni vrtića predlaže u trenutku kada je Vlada RH donijela Odluku o financiranju dječjih vrtića na temelju koje bi rad popovačkog vrtića trebao biti podržan iznosom od 335.000 eura.

U nastavku sjednice usvojen je Pravilnik o kriterijima i načinu provođenja ocjenjivanja službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Popovače. Gradonačelnik je obrazlažući prijedlog naglasio kako je donošenje ovog Pravilnika obveza na koju je ukazala upravna inspekcija koja je nedavno provodila postupak nadzora rada gradske uprave Grada Popovače. Usvojen je i Pravilnik o kriterijima i načinu provođenja ocjenjivanja službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Popovače, a kako je pojasnio gradonačelnik, radi se isključivo o obvezi usklađivanja naziva radnih mjesta s izmjenom Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i važećim Pravilnikom o unutarnjem redu sa sistematizacijom radnih mjesta u Gradskoj upravi grada Popovače.

Politika
Popovača