Među pet novih partnera

Grad Petrinja potpisao Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine

Sadržaj povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije
Potpisnici-PoveljeGrad Petrinja

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine jučer je održalo konferenciju “7. Otvoreni dijalog partnera – Vrijeme je za zelenu obnovu”.

Cilj konferencije bio je okupiti stručnjake i dionike u obnovi te predstaviti novosti vezane uz aktualne javne pozive za energetsku obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, stanje o obnovi, zelene politike i buduće izazove u sektoru zgradarstva. Konferencija je okupila više od 150 sudionika iz stručne, akademske i znanstvene zajednice, predstavnike državne i lokalne uprave, a na konferenciji su sudjelovali Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Katarina Sikavica, direktorica Sektora za graditeljstvo HGK.

Na konferenciji je predstavljen novi poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada koji će biti objavljen do kraja ožujka 2024. godine. Poziv je vrijedan 94,2 milijuna eura, a s dodatna 25,7 milijuna eura sufinancirat će se i projekti koji su se prijavili i zadovoljavaju uvjete javnoga poziva iz 2022. godine, a tada nisu dobili sufinanciranje. Riječ je o 91 projektu.

Novi poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada sufinancirat će se u okviru dodatka Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021. – 2026. godine, a cilj mu je dostići europsku razinu kvalitete višestambenih zgrada te ostvariti značajne godišnje uštede toplinske energije i smanjiti emisije CO2, što će doprinijeti dekarbonizaciji zgrada. Poziv će se provoditi kao otvoreni postupak dodjele po modalitetu privremenog poziva. Bit će otvoren najmanje 60 dana, a bit će dostupan na mrežnim stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U sklopu ovog događanja nastavilo se i pridruživanje novih partnera svečanim potpisivanjem Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine koju je potpisalo pet novih partnera, a to su Predstavništvo Europske komisije u Zagrebu, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, ovlaštena projektantica Martina Brala, Grad Petrinja te tvrtka Holcim Hrvatska. Sadržaj povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije, a istu je potpisala gradonačelnica Magdalena Komes.

Događanja
Sisak