FOTO: Svetlana Batalić Najuzornija seoska žena, Kurilovčanka Snježana Dianežević prva pratilja

Svetlana Batalić iz Virovitičko-podravske županije proglašena je za Najuzornijom hrvatskom seoskom ženom, na jubilarnom 20. izboru koji je protekle subote održan u Ozlju
IMG_4664

Svetlana Batalić iz Virovitičko-podravske županije proglašena je za Najuzornijom hrvatskom seoskom ženom, na jubilarnom 20. izboru koji je protekle subote održan u Ozlju. Prva pratilja dolazi s područja Zagrebačke županije, odnosno iz Kurilovca. Riječ je o 56-godišnjoj Snježani Dianežević, koja je vlasnica OPG-a koji se bavi promocijom starih svatovskih zaprega i običaja.

Njeno gospodarstvo je poznato i po nagradi za najljepše uređenu okućnicu. Između ostaloga, bavi se humanitarnim radom u Udruzi žena Buševec, predsjednica je Etno udruge Kurilovec te članica KUD-a Nova Zora iz Donje Lomnice. Voli pripremati tradicionalna jela i kolače, a u slobodno vrijeme izrađuje nakit i tradicionalnu turopoljsku kapicu poculicu.

Uz gospođu Snježanu Dianežević, Zagrebačka županija na izboru je imala još jednu predstavnicu, Milicu Điđu iz Oborova, koja je prezentirala bogatstvo posavskog kraja, kroz narodne običaje, ali i gastronomsku ponudu.

Inače, diljem svijeta svake se godine današnji dan obilježava kao Svjetski dan seoske žene. Od 2000. godine taj se značajan datum obilježava i u Republici Hrvatskoj, a projekt je započeo upravo u Zagrebačkoj županiji. Ovim projektom želi se skrenuti pozornost čitavom društvu koliko seoske žene zapravo doprinose i kolika je njihova uloga u održavanju i oživljavanju ruralnih područja.

Aktualno
Hrvatska
Regija